U nedjelju, 31.marta 2024.godine, u Ferhat-pašinoj džamiji upriličena je šesta ramazanska ćurs tribina.

Osvrtom na važnost svijesti kao duhovnog zrijenja vjernika, nadahnutim predavanjem džematlijama se obratio prof. Zejnil ef. Latifović, ističući dimenziju zikra (opomene) kojom muslimani dostižu stepen takvaluka (bogobojaznosti).

Riječ takva označava svijest o Allahu Uzvišenog, gdje mu’min, posebno u periodu mjeseca ramazana, obogaćuje vlastiti nutarnji ambijent kojim snaži doživljaj veličanstvenosti ibadeta Allahu Svemilosnom.

Post je propisan kako bi se čovjek osvijestio i bogobojaznim bio, dočim svjestan sebe i vlastitih stanja, postaje svjestan i Gospodara Uzvišenog koji čovjeka kroz stanja (halove) na kušnju stavlja.

Dostizanjem stepena svjesnosti, mu’min raspolaže mogućnošću srčanog (jekinskog) upristutnjenja Allahovih ajeta koji oporučuju:

“Allah će bogobojaznom (svjesnom) iz svake situacije izlaz podariti, opskrbljujući ga i otkamo se ne nada; a ko se u Allaha pouzda to mu je dostatno.”

Posljednja trećina mjeseca ramazana prilika je za dostizanje takvaluka i Allahovog oprosta te, isticanjem ihsana (dobročinstva) prema drugim ljudima, osnova za buđenje i održavanje svijesti o sebi, Bogu i drugim ljudima.