U utorak 22. augusta 2023. godine, u okviru manifestacije “Zavičaj dijaspori, dijaspora zavičaju”, proučen je jasin-i-šerif i kelime-i-tevhid pred dušu rahmetli banjalučkog muftije hfz. Mustafe-ef. Nurkića u Sofi Mehmed-pašinoj džamiji u Gornjem Šeheru.

Nakon klanjanja akšam-namaza, kojeg je predvodio muftija Abdibegović, riječi dobrodošlice i selame uputio je mr. Admir-ef. Blitović, imam džemata.

Potom su imami proučili jasin-i-šerif, dok je kelime-i-tevhid predvodio glavni imam Medžlisa Islamske zajednica Banja Luka hfz. Muamer-ef. Okanović.

Zatim se prisutnima nadahnutim vaz-i-nasihatom obratio muftija Abdibegović koji je između ostalog ukazao na značaj hronograma, koji je ispisan na nišanu muftije Nurkića.

U hronogramu je napisano da je on Omerov sin, banjalučki muftija, čovjek od ilma i bogobojaznosti (takvaluka), da je poznavao učenje Kur’ana na deset kiraeta, da je bio muderris u banjalučkoj medresi kao i imam Sofi Mehmed-pašine džamije duži niz godina, te se na kraju ovog teksta traži da se Allah dž.š. smiluje njemu i njegovoj porodici.

Muftija je također kazao da je sjećanje na mrtve pokušaj oživljavanja njihovih djela, vizije i pristupa vjernicima ukazujući tako da imamo ljude koji su fizički mrtvi, a duhovno živi, kao što imamo ljude koji su fizički živi, a duhovno mrtvi. „Nekad je bolji razgovor sa mrtvima, zbog puta kojim čovjek ide, a i zbog toga što ne nanose patnju i bol živima. Naprotiv, oni su bereket živima“- kazao je muftija.

Također je dodao da ako nema živih kojima se uči ezan, onda ezan treba učiti zbog mrtvih čije duše ne umiru i žive u radosti ezana i Božijeg rizaluka.

„Džematski odbor Sofi Mehmed-pašine džamije kao i Medžlis Islamske zajednice Banja Luka zaslužuju poštovanje i zahvalnost na ovoj organizaciji, a prisutni iz porodice Nurkić imaju razloga da budu sretni i ponosni na svoje pretke“- rekao je muftija Abdibegović.

Po završetku obraćanja banjalučkog muftije mr. Nusret-ef. Abdibegovića, proučen je odlomak iz Kur’ana, nakon čega je muftija proučio dovu.

(A.B.)