U subotu 24. juna 2023. godine, upriličen je jednodnevni izlet polaznika mektebske pouke Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka i njihovih muallima.

Tom prilikom posjetili su Biljane, MIZ Ključ, gdje ih je dočekao Dursum-ef. Dervišević. U njegovoj pratnji obišli su džamiju u Biljanima kao i memorijalni centar, koji je podignut u znak sjećanja na stradale Bošnjake. Dursum-ef. je polaznike mekteba i njihove muallime upoznao sa kratkim historijatom džemata i dešavanjima 10. jula 1992. godine, te su tom prilikom proučili i fatihe šehidima Biljana.

Potom su se zaputili u Ključ, gdje ih je dočekao Aldin-ef. Aščerić. Nakon iskazanih riječi dobrodošlice, u pratnji Aldin-ef. obišli su gradsku džamiju u Ključu, zgradu Medžlisa, a zatim su iskoristili priliku da prošetaju gradom, te da se upoznaju sa njegovim historijatom.

Nakon ugodnog boravka na području MIZ Ključ, polaznici mektebske pouke i njihovi muallimi su se zaputili u kraljevski grad Jajce, gdje ih je ispred MIZ Jajce dočekala Ehlimana Drek, koordinatorica Mreže mladih. U njenoj pratnji posjetili su džamiju Esma sultanije i tom prilikom svi polaznici su kao poklon dobili slikovnicu o Esma sultaniji. Potom su posjetili Plivsko jezero i izletište Mlinčiće, gdje su imali priliku uživati u prirodnim ljepotama i opustiti se uz razne rekreativne sadržaje.

Po povratku u Banja Luku, djeca i njihovi roditelji su iskazali veliku zahvalu MIZ Banja Luka na organizovanom edukativnom izletu, jer su time dobili priliku bolje upoznati domovinu Bosnu i Hercegovinu, kao i muftiji mr. Nusret-ef. Abdibegoviću i Muftijstvu banjalučkom, koji su bili financijski sponzor ovog izleta. Vođa puta bio je Mufid ef. Omerčić, dogogodišnji imam džemata Vrbanja.

(A.B.)