U okviru planiranih sadržaja na području Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka od početka mjeseca ramazana realizuju se brojne aktivnosti različitog karaktera.

Pored teravih-namaza, učenja mukabela, prigodnih vazi-nasihata prije jacija-namaza, ćurs tribina subotom i nedjeljom, iftara za studente, provodi se i akcija “Iftari i ramazanske lepine na kućna vrata”.

Akcija se realizuje zahvaljujući koordinaciji i saradnji Medžlisa Banja Luka sa Medresom “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić” i volonterima.

Iftari se dijele tri dana, dok se ramazanske lepine dijele četiri dana. U protekloj sedmici podijeljeno je ukupno 3.020 lepina i 600 iftara na kućna vrata.

Sredstva za iftare se obezbjeđuju putem dobrovoljnih priloga džematlija koji žive u Banjoj Luci, Banjalučana koji žive u dijaspori, kao i svih ljudi koji žele pomoći drugima.

Porodica Memić, vakifi iz Cazina nastanjeni u Banjoj Luci, obezbijedila je cjelokupna sredstva, kao i prethodnih godina, za ramazanske lepine, s ciljem da se njihov miris osjeti u svim kućama banjalučkih džemata.

– Cilj ove akcije je da se otvore vrata svih džematlija na području Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka, da im se uruče iftari i ramazanske lepine, te kako bi znali da u ovim danima mubarek mjeseca ramazana nisu sami – kazao je glavni imam Medžlisa Banja Luka hafiz Muamer-ef. Okanović.

(Preporod.info)