Tradicionalna manifestacija “Banjalučka muradija”, koja se organizira povodom mubarek noći Lejletur-regaib, održana je večeras u Ferhadija džamiji u “gradu svjetlosti i prirodnih ljepota, Banjoj Luci” – kako je rekao muftija banjalučki Ismail-ef. Smajlović.

– Plemenita tradicija koja već nekoliko godina ovdje zaživljava i ima svoju uzlaznu putanju jeste da se prvi ponedjeljak nakon noći regaiba uči dova muradija u džamiji Ferhadiji sa skupinom naših čestitih derviša, muslimana i muslimanki koji se okupljaju, i naših imama s područja Muftijstva banjalučkog – rekao je muftija Smajlović.

Pojasnio je da su razlozi za posebnost ove večeri to što je poslanik Muhammed a.s. rođen u ponedjeljak, a u ponedjeljak je i otišao s ovog svijeta.

– Zato se svi naši ibadeti ponedjeljkom vezuju za našeg časnog Poslanika koji nam je trasirao najsvjetlji put života od rođenja do smrti. I ono što sa radošću iz Banje Luke poručujemo jeste da je ovo grad svjetlosti i prirodnih ljepota, i da uživamo u ibadetima, pa i u ovim prirodnim blagodatima koje ovaj lokalitet nosi sa sobom – poručio je muftija Ismail-ef. Smajlović.

Noć regaib je poznata kao Noć želja i čežnji, noć kada se iskazuje želja kroz dovu, upućuje i u dovi moli Gospodar za njeno ispunjenje. U vjerskoj praksi i bosanskoj tradiciji dova, kojom se želi ostvariti uskraćeno ili ublažiti zadobiveno iskušenje, naziva se Dova na murad, od čega je izveden naziv “Banjalučka muradija”, koja je večeras održana peti put. Idejni pokretač manifestacije je prethodni muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović.

U programu “Banjalučke muradije” učestvovali su imami Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka, učenici i učenice Medrese “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić” u Banjoj Luci, članovi Tarikatskog centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te Mirnes-ef. Spahić i hafiz Edin-ef. Dedić.

IMG_7825.JPG -

Na kraju programa muftija Ismail-ef. Smajlović proučio je Dovu na murad:

“Hvala Allahu, dž.š, Milostivom, Samilosnom, Uzvišenom i Plemenitom, Gospodaru svih svjetova, Vladaru Sudnjeg dana. Njega obožavamo i od Njega pomoć molimo.

Nema drugog boga osim Allaha, Jednog i Jedinog, Koji sve zna i vidi. On iz neživog stvara živo, i od živog stvara neživo. Sve je u znanju i odredbi kod Njega. On vječno živi. Nije postao i neće Ga nestati. On je Svemoćan, sve stvara i rastvara, sve čini Svojom voljom. On je Prvi i Posljednji. U Njegovim lijepim imenima, esmaul-husna, je sadržana ljepota Njegovog Zata.

Salavat i selam na odabranog miljenika, poslanika Muhammeda, našeg resuli ekrema, nebijel-muhterema, hvaljenog, Muhammeda, slavljenog, Ahmeda, odabranog, Mustafu.

Molimo Te o Allahu naš, Gospodaru svega što je na nebesima i zemlji, ukabuli i u sevap upiši ovaj naš večerašnji ibadet i zikr, a u povodu noći želja, Lejletul-regaib.

Molimo Te o Bože naš, Ti primaš i uslišavaš dove, pa primi i ukabuli naše dove koje Ti učimo iz dubine naših duša i izgovaramo iz skrivenih dijelova naših srca.

Molimo Te, o Ti, Koji imaš moć nebesa i zemlje. Tako Ti tvoje Uzvišenosti, tako Ti tvoje Svetosti, tako Ti tvoje svjetlosti, tako Ti tvog Aršur-rahmana, tako ti Tvojih meleka, tako ti Tvojih poslanika i vjerovjesnika, i tako Ti sedam nebesa i sedam zemalja, i tako ti Tvojih evlija, i tako ti Tvojih iskrenih robova, oprosti nam naše grijehe, i ukabuli, primi naše dove.

Milostivi Allahu, samo Ti znaš naše potrebe, naše želje, naše boli i naše patnje, naša osjećanja i radosti. Svaku Tvoju odredbu prihvatamo vjerujući u Tebe jer Ti znaš što je za nas najodabranije. Zato mi u Tebe vjerujemo, na Tebe se oslanjamo i u Tebe se pouzdavamo.

Molimo Te o Allahu da iz obilja svoje milosti obaspeš rahmetom sve večeras prisutne, učesnike i slušaoce, musafire i domaćine, mlade i stare, bolesne i zdrave.

Molimo Te večeras, u ovoj noći želja koji nisu s nama iz opravdanih razloga da im podariš radost života, sretnost potomstva, sigurnost opskrbe, susreta s dragim osobama, posjetu rodnoj grudi i zavičaju, a one koji su preselili na onaj bolji svijet, ahiret, smjesti u džennetske perivoje i podari nam radost susreta s njima.

Molimo Te za mir i slogu među ljudima, molimo te sačuvaj nas od rata i ratnih stradanja, od potresa i zemljotresa, od bolesti i kuga.

Milostivi Allahu, učini ovaj grad i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu mirnom i sigurnom i podari njenim stanovnicima iz obilja Svoje milosti”.

Organizator manifestacije je Muftijstvo banjalučko u saradnji s Medžlisom Islamske zajednice Banja Luka, Medresom “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić” i Tarikatskim centrom, a Media centar Islamske zajednice je medijski pokrovitelj ove manifestacije.

(Preporod.info)