U srijedu, 26.juna 2024.godine, u okviru manifestacije “Zavičaj dijaspori, dijaspora zavičaju”, u Ferhat-pašinoj džamiji održano je predavanje na temu “Umjetnost islamske kaligrafije”.

Predavanje je održao, prof. Abdulhak Hadžimejlić, koji je, govoreći o ljepotama islamske umjetnosti, prisutnim džematlijama ukazao na značaj i vrijednost kaligrafije uz koju je stasavala islamska kultura i civilizacija, poklanjajući veliku pažnju kur’anskom i hadiskom tekstu, znamenitim djelima i dokumentima, te objektima islamske civilizacije poput džamija, tekija i dr. 

Kaligrafija je duhovna arhitektura, te podrazumijeva predan rad pri usavršavanju umijeća ispisivanja harfova shodno stilovima i standardima koji se stoljećima njeguju i prenose kroz generacije.

Njegujući umjetnost kaligrafije, iskazuje se njega prema baštini koja čini značajan dio identita, kao što se i kur’anski tekst, smirenom rukom vrsnih kaligrafa ispisan te džamijski enterijeri, kaligrafskim izričajima uljepšani, posmatraju iz jedne potpunije dimenzije.

Uz predavanje, prof. Hadžimejlić upriličio je radionicu, gdje je, uz pojašnjenje značenja i metoda pisanja, kalemom ispisao nekoliko harfova.

Abdulhak Hadžimejlić je studirao na Univerzitetu Selcuk u Konyi. Danas poučava kaligrafiji polaznike kursa na Akademiji Berise u Sarajevu.