Muftija banalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović danas je održao hutbu u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci.

Obraćajući se prisutnim vjernicima, muftija Abdibegović je naglasio da se u ramazanskom, blagoslovljenom vremenu, najbolje prepoznaje i uočava razlika između duhovnog i materijalnog, svetog i profanog, pozitivnog i negativnog, korisnog i štetnog, dobrog i lošeg.

– Čovjekovo traganje i hod ka svetom ima za cilj da se ljudi prosvijetle i dosegnu viši stepen spoznajnih uzdignuća.

Zato se čovjek približava svetom jer ga sveto oplemenjuje, bilo to vrijeme, mjesto, Ka’ba, džamija, pa i sam čovjek, po Božanskom stvaranju.

Svetost čisti, pročišćava i uzdiže ljudsku narav, zato Bog određuje šta je sveto – kazao je muftija.

Dodao je da je blagoslovljeno ono što čovjeku dolazi, donosi i daruje smiraj.

– Čovjekov susret sa blagoslovljenim, blagdanima, mubarek noćima, djecom, roditeljima, musafirima ga ispunjava i oplemenjuje. Ramzansko vrijeme je dar i prilika, zato je određeno i naređeno kako ga trebamo provoditi i kako se trebamo u njemu organizirati – naglasio je muftija banjalučki.

Podsjetio je da je post kao ibadet najjača poveznica čovjeka sa Bogom.

– Post Bogu pripada, zato su postači, po postu, Božiji.

I On im se odaziva, prašta im, ne ostavlja ih, jača ih i osnažuje. Postom se učvršćuje savez čovjeka sa Bogom i njime se zahvaljuje Bogu na Uputi, blagodatima i pomoći.

Učenjem Kur’ana čovjek putuje kroz vrijeme, prostor, i stepene imana. Čitajući, učeći, Kur’an vjernik ima na dlanu, ne samo Mushaf, nego putokaz, smjernice, saznanja i rasadnik spoznajnih vrijednosti. Kur’an je objavljen zbog živog čovjeka, a njega uči i sluša duhovno živa osoba, čije srce na izgovorene harfove i ajete treperi u zanosnom ašku – kazao je on. 

Iftar, iftarska sofra je u isto vrijeme potvrda radosti na postignutom, dostignutom stepenu posta, zahvalnost na opskrbi čije su boje znak šarolike Allahove milosti, naglasio je muftija.

– Taj krug sa ozarenim licima je podizanje behara i potvrda postignutog uspjeha. To je vrijednost svakog pojedinca koja se manifestuje u krugu sofre (ma’ide), koja je svojim spuštanjem obistinila Božiju moć i potvrdila Isaovu a.s. dovu. Zato Kur’an kaže: “Ako budete činili šukr, vaše blagodati će se povećavati” – kazao je muftija banjalučki.

Vjernike je podsjetio da je porodica emanet, smiraj duša, snaga pojedinaca, te da je sve više ugrožena i narušena njena kompaktnost.

– Bračne zajednice su sve labilnije, nestabilnije, sa tendenciom učestalih razvoda brakova. Zato se Rijasetov moto “Ramazan u porodici i porodica u Ramazanu” pokazuje kao opravdan i odgovoran potez. Kakav je iftar bez porodice, rodbine i prijatelja. Ako je insan sam, onda mu iftarsko društvo pravi suza i uzdah. Koliko je onih koji su sami u svom zavičaju, a opet, koliko je onih koji su daleko od svog zavičaja i iftare se sjetom, emocijom i uzdahom iz prijašnjih dana. Kakvu brigu pokazuju porodice prema onima koji su potrebni njihove njege, koji u svom hizmetu teže postići Božije zadovoljstvo, biti na usluzi nemoćnima i ugroženima, i kroz postupke iskazivati empatiju, ljubav i težiti zadobiti Božije zadovoljstvo. Neka uz dobrotu, plemenitost i osjećanje budu osnovne karakteristike nas postača. Molim Allaha  da bude zadovoljan onim što činimo i da ukabuli naše ibadete – poručio je danas muftija Abidbegović.

(preporod.info)