Hvala i zahvala pripadaju Uzvišenom Allahu dž.š., Tvorcu i Gospodaru svjetova, neka je salavat i selam na Allahovog miljenika, našeg poslanika, Muhammeda s.a.w.s. njegovu časnu porodicu, ashabe i na najbolje sinove naše domovine- naše drage šehide.

Draga i poštovana braćo cijenjene i uvažene majke i sestre danas je drugi muharrem tj. drugi dan Nove 1442. h.g. U prošlu srijedu prije akšam namaza prigodnim mevludskim programom sa ograničenom brojem vjernika obilježili smo dolazak Nove hidžretske godine

Prvi hidžretski mjesec, muharrem, svrstava se u plejadu odabranih-svetih mjeseci, a ono po čemu se mjesec muharrem najviše odlikuje nad drugim mjesecima je po njegovom desetom danu koji je i dobio naziv Ašura od arap.riječi ašere (deset), a to je deseti dan mjeseca muharrema. Taj dan pada sljedeće subote, tj 29.08.2020.god..

Dan Ašure je kod muslimana poznat i kao “عِيدُ الأَنْبِيَاءِ” , tj. “Bajram vjerovjesnika”, jer je Allah, dž.š., na ovaj dan mnogim poslanicima ukazivao posebne počasti i spas od mnogih musibeta. Zato je ovaj dan lijepo provesti u postu i ibadetu.

Poslanik, s.a.v.s., je za vrijeme svoga boravka u Mekki postio deseti  dan muharrema. Nakon dolaska u Medinu našao je da Jevreji poste Ašuru, pa je u tom smislu i slijedeća predaja:  

          Prenosi Ibn Abbas, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., kada je došao u Medinu, našao Jevreje kako poste Ašuru, pa je upitao: “Šta je ovo?” Rekli su: “Ovo je lijep dan, dan u kojem je Allah (s.w.t.) spasio Benu Israelćane, od njihova neprijatelja, pa ga je postio Musa (a.s.).” Rekao je: “Meni je Musa bliži od vas!” – pa je postio i naredio drugima da poste.» (Buharija)

Braćo i sestre mjesec muharrem je prvi mjesec hidžretskog kalendara i označava početak vremenskog razdoblja od jedne godine. U životu vjernika on je prilika za novi početak, prilika da napravimo godišnju inventuru svojih dijela i postupaka te da u narednom periodu učinimo potrebnu korekciju. Prilika je da više radimo na zajedništvu, očuvanju i jačanju međusobnih odnosa jer Božiji inperativ: „ Svi se čvrsto Allahovog užeta držite i nikako se ne razjedinjujte“ (Alu Imran 103), jasno ukazuje da su svi muslimani, bez obzira u kojem  vremenu živjeli, dužni  i obavezni držati se čvrsto Allahovih uputa, savjeta i naredbi objavljenih  Kur’anom, a dostavljenih preko Poslanika, a.s., on naš dragi Poslanik nas uči da su čast, ugled i imetak brata muslimana nepovredivi i veli: „Musliman je onaj od čijeg jezika i ruku su mirni drugi muslimani“

Nažalost živimo u vremenu poremećenih vrijednosti pa često nismo ni svjesni da u moru negativnih pojava i informacija ne primjećujemo ono sto je lijepo i korisno, a vjernik mora imati istančan osjećaj za lijepim jer je Njegov Gospodar lijep i voli ljepotu. Ako je a.s. kazao: „ Ko od vas vidi da neko čini nevaljalo djelo neke ga ukloni rukom, ako ne može rukom onda jezikom, a ako ni to ne može onda neka to djelo prezire srcem, a to je najslabiji vid vjerovanja“, onda analogno tome može se zaključiti ako ko vidi da neko čini dobro djelo neka ga potpomogne rukom ( fizički ili materijalno), ako ne može neka ga pohvali jezikom, a ako ni to ne može neka u srcu osjeti radost zbog toga.

Da se primjetiti da se osjećaj za lijepim i korisnim polahko gubi i da ljudi jedni kod drugih traže greške i mahane, a ne dobrotu i vrline, no moramo znati da će svako pronaći ono čemu njegova nutrina teži. Vjernik u svemu traži lijepo a primjer nam je Poslanik a.s. koji je u lešini uginule životinje primjetio da ima lijepe bijele zube.

Zato nam je i kazao: „ Ko vjeruje u Allaha i u Sudnji dan neka govori ono što je korisno i dobro ili neka šuti.“

Na kraju molim Svevišnjeg da nam omili dobro i lijepo, a da od nas odstrani štetno i ružno. Da nam sačuva našu vjeru, državu i zajednicu jer bi bez njih bili dezorjentisani i izgubljeni. Koristim priliku da vam u ime Medžlisa IZ Banjaluka i u svoje lično ime zaželim hairli i uspješnu Novu 1442. h.g. uz dovu Svevišnjem da vam podari zdravlja, sreće, bereketa te da  učinimo  što više hajra, dobrih djela kako bi se približili našem Gospodaru.

Gospodaru budi milostiv prema nama na ovom i budućem svijetu. Amin!