U okviru manifestacije “Zavičaj dijaspori, dijaspora zavičaju”, koju organiziraju Muftijstvo banjalučko, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Banja Luka i Medresa “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić”, jučer, 8. juna, 2022. godine, održana je tribina Sloboda u islamu i razgovor o knjizi “Ponovno otvaranje muslimanskih umova” autora i publiciste Mustafe Akyola.

Tribina je zbog kiše održana na sofama Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci koju su ispunili građani i građanke ovog grada, Banjalučani iz dijaspore koji tokom ovog perioda godišnjih odmora pohode svoj rodni grad, zatim džematlije Ferhadija džemata, učenici i učenice Medrese “Reis Ibrahim-ef. Malagić, te imami Medžlisa Banja Luka.

Govor o slobodi u islamu kao i knjiga koja poziva na “povratak razumu, slobodi i toleranciji”, povodom koje je organizirana tribina, izazvali su pažnju prisutnih Banjalučana, a svoj lični osvrt na ovaj događaj zapisao je  i Mustafa Bećirović, jedan od govornika na ovoj tribini:

“Srijeda je, osmi juni u Banjoj Luci. Prisustvovali smo tribini o slobodi u islamu i razgovoru o knjizi ‘Ponovno otvaranje muslimanskih umova’, autora Mustafe Akyola, turskog novinara i publiciste koji živi i radi u Americi. Ova sjajna knjiga u prijevodu Mirnesa Kovača, bosanskog publiciste i novinara, imala je sreću da prvo bude predstavljena na sofama Ferhadija džamije, najljepše u Bosni i Hercegovini, sve dok se ne uporedi sa džamijom Aladža u Foči.

Ova tribina jedna je u nizu vjerskih i kulturnih aktivnosti Muftijstva banjalučkog namijenjenih za susrete sa dijasporom u mjesecu junu koji su nazvani ‘Zavičaj dijaspori – dijaspora zavičaju.’

Prepuna sofa slušalaca i slušateljica koji su sjedili u prvim redovima nije ostavljala prostor za ravnodušnost. Naprotiv, bili smo savladani vedrinom njihovih lica, mirisom pokislih travnjaka i lipa, kao da su im nebeski meleki uzimali abdest. Čuo se žubor vode šadrvana koji mame uzdahe mladih banjalučkih medreslija i medresantica.

O Bože dragi, koliko bistrih pogleda u budućnost i Nebo, sa čistih lica ove mladosti, jer ne dohvaća ih miris i opijum sarajevskih nargila. Prvi sam put bio u Šeheru odakle je i počela Banja Luka i zato se zove Šeher Banja Luka. U naselju Šeher ima jedan slap , gdje Vrbas spušta svoj gard i čija se snaga raspada u pjenu kao što se i ljuske zablude o moći i zemaljskoj besmrtnosti pretvaraju u zemljin prah. U svoj toj ljepoti ne propuštaj susret sa svjetlošću koja izvire sa Muftijinog lica. Odi u Ferhadiju i slušaj ezan učenika prvog razreda banjalučke medrese i klanjaj za učenikom drugog razreda, budućeg hafiza.

Knjiga Mustafe Akyola je usred Banja Luke pozvala muslimane i one koji to nisu, na povratak razumu, slobodi i toleranciji. Knjiga je surovo teška, jer nas suočava sa vlastitim neznanjem, zabludama i podstiče na najvažnije pitanje koje jednom u životu moramo postaviti: ‘Da li ispravno mislimo?’ Oni koji su uvjereni u svoju prohodnost puta u Raj, ne trebaju čitati ovu knjigu. Nek se drže one reklamne poruke: ‘Ne odustaj od svojih snova, nastavi spavati!'”, zapisao je Bećirović.

Na tribini su o temi slobode iz različitih uglova svoje opservacije iznijeli muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović, teolog i publicista Mustafa Bećirović i novinar i prevodilac knjige Mirnes Kovač, a tribinu je vodio profesor banjalučke medrese mr. Admir ef. Blitović.

Na kraju je prevodilac Kovač kao poklon uručio pet primjeraka knjiga za učenike Medrese, koje će učenici ove najmlađe pokrenute medrese u okviru Islamske zajednice čitati u biblioteci “Muftija Mehmed ef. Zahirović”.

(M.K./Preporod.info)