U srijedu 19. oktobra 2022. godine, u Gazanferija džamiji, održana je večer Kur’ana u okviru manifestacije „Mjesec mevluda“, koju organizuje Medžlis Banja Luka i Medresa „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“, povodom mjeseca rebiu-l-evvela. Tehnički organizator večerašnje manifestacije „Večer Kur’ana“ je  bio džematski odbor na čelu sa imamom Saudin-ef. Gulamićem.

Učešće u programu uzeli su profesori i učenici Medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“, te imami i polaznici gradskog mekteba Medžlisa Banja Luka.

Nakon proučenih odlomaka iz Kur’ana, koje su proučili profesor Šaćir Kobilica, Mufid-ef. Omerčić, učenici Faruk Šiljić i Jasmin Selman, te kolažnog programa ilahija, kojeg je izveo hor imama Medžlisa Banja Luka i polaznici gradskog mekteba, uslijedilo je obraćanje banjalučkog muftije mr. Nusret-ef. Abdibegovića.

U nadahnutom vaz-i-nasihatu muftija Abdibegović je rekao:“Večeras su  prisutni polaznici mekteba, vaša djeca, koja su plod ljubavi, Božiji poklon, zato ih moramo voljeti i zato Mu moramo biti na njima zahvalni. Učešće učenika i učenica Medrese u programu je poveznica sa dalekom 1944. godinom i time je povezana prekinuta nit. Oni su rasadnici naše plemenite vjere, zato ih volimo, prigrlimo ih, oni su emanet svojih roditeljima nama u ovome gradu. Večeras svjedočimo da imami ne mogu bez vas niti vi bez imama. Pozivam vas da napravimo interakciju i da se na toj osnovi grade naši džemati. Večeras su sa nama i muderrisi naše medrese. Muderisi su pobožni i učeni alimi od kojih se traži mišljenje i riješenje. Oni moraju nuditi najviše što imaju i oni to trebaju pokazat ovom gradu. Učeni alimi su stalno u pokretu, akciji i stalno traže da se radi i organizira.“

„U Vrbanji sam govorio da je Poslanik a.s. došao sa istinom, vjerom u Jednog Boga, tevhidom, a zatim da je naređivao obavljanje namaza. A večeras vam trebam govoriti o organizaciji džemata i njegovoj važnosti i značaju. Džemat počinje da se gradi sa pojedincem iz srca u srce, a to srce onda ima potrebu da bude u skupini vjernika. U tom ozračju se širi i proširuje vjernička ljubav, toplina i akcija. Vaša svijest o vjeri je rezultat rada naših prethodnika i vi ste na tom tragu učili dovu i na tespih molili Boga da se očuva vjera u ovome gradu. I ovaj večerašnji skup je potvrda vaše dove i vaše plemenitosti. Naše majke su najviše učinile za očuvanje naše vjere kad su bila teška vremena. “- naglasio je banjalučki muftija.

Prije učenja dove i klanjanja jacije-namaza, uručene su zahvalnice Edinu Muhurdareviću i Ademu Gluhaču za pomoć u radu i doprinos u realizaciji ciljeva i misije Islamske zajednice. Zahvalnice su uručili muftija Abdibegović i hfz. Okanović, glavni imam Medžlisa Banja Luka, a eliflammim je proučila Amira Gluhač čime je napravila spoj mekteba, medrese, imama, muderrisa i džematlija.

Nakon obavljenog namaza upriličeno je bosansko sijelo uz kahvu i kolače koje su pripremili polaznici mekteba za odrasle kojeg vodi Saudin-ef. Gulamić, imam Gazanferija džamije.