U srijedu, 12.juna 2024.godine, na platou Ferhat-pašine džamije, u okviru manifestacije “ZAVIČAJ DIJASPORI, DIJASORA ZAVIČAJU” upriličena je promocija djela hanefijskog fikha. Promotori su bili Šaćir ef. Kobilica, profesor fikha u Medresi “Reis Ibrahim ef. Maglajlić”, i plodonosni alim i autor prof. Jusuf ef. Džafić.

U okviru promocije, istaknuta je važnost očuvanja višestoljetne tradicije hanefijskog fikha koja se baštini na prostorima domovine uz poseban osvrt na klasično djelo Āsār, autora Ebu Jusufa, te 40 odabranih hadisa Ebu Hanife, čiji je uvod, prevod i komentar priredio prof. Jusuf ef. Džafić.

Uz navedena djela, istaknuta su i dva autorska djela “Preporodne teme”, te “Kako se klanja namaz” s kratkom argumentacijom gdje je autor skrenuo pažnju na određena pitanja sa kojima se muslimani Bosne u savremenom dobu susreću.

Prof. Jusuf Džafić je rođen 1991. godine u Bijeljini. Tu je završio osnovnu školu. Behram-begovu medresu u Tuzli je završio 2010. godine. Upisuje se 2011. godine u Kairu na Univerzitet „El-Azhar“ na Šerijatsko-pravni fakultet, odsjek Šerijatsko pravo. Diplomirao je 2015. godine. Živi i radi u Tuzli.

 Aktivan je na spisateljskom polju. Do sada je objavio, u 13 časopisa, 18 internet portala, te 13 književnih zbirki, preko 500 članaka iz različitih oblasti. Ti članci su objavljeni i na preko 150 internet stranica. Njegovi radovi su prevođeni na bugarski, albanski i romski jezik. . Član je Društva pisaca Bosne i Hercegovine od 2023. godine.

 Govori arapski i engleski jezik, a služi se turskim i osmanskim turskim jezikom.

 Pored dvije pjesničke zbirke i prijevoda jedne pjesničke zbirke, Jusuf Džafić je napisao još 24 knjige.