U Banjoj Luci sve odiše Bosnom, Banja Luka je naš grad i naše bivstvovanje, poruka je koju je ekipa Media centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas zabilježila u Banjoj Luci.

Ovom prilikom razgovarali smo s Adnan-ef. Jusićem, glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka.

On je podsjetio na stoljetnu tradiciju života i suživota Bošnjaka u Banjoj Luci, te je potcrtao da Bošnjaci i danas grade život i suživot.

– Ferhat-paša Sokolović, koji je i utemeljitelj Ferhadije, sagradio je prije same džamije most na rijeci Vrbas, koji je povezao lijevu i desnu obalu. Time je nova Banja Luka počela da nastaje od Ferhadije, pokraj koje je sagrađeno još 200 dućana. Baš kao što su naši preci gradili mostove i time zbližavali ljude, mi smo danas ovdje da gradimo mostove, da živimo jedni s drugima, a ne jedni pored drugih – naglasio je Adnan-ef. Jusić.

Banja Luka je naš grad, naše bivstvovanje, poručio je Jusić.

– Ovdje ima Bosne i Hercegovine, jer Bosne i Hercegovine ima u Banjoj Luci onoliko koliko je ima u našoj percepciji, našoj svijesti. Mi druge alternativne domovine nemamo. Naše džamije su ponovo podignute, one su nekome ogledalo nade, a nekome ogledalo savjesti – naglasio je.

Danas se u javnom prostoru previše prostora daje izgrednicima, onima koji pokušavaju da kreiraju negativnu sliku i pošalju negativne poruke, smatra Jusić.

– Treba suziti prostor takvim ljudima. Ja bih volio da u javnom prostoru bude više diskursa o onima koji čine dobro, vjerujte da ih ima mnogo. Navest ću vam samo jedan od primjera. Naš komšija Goran pred jednom džamijom svake godine zasadi cvijeće, kaže da je to njegova džamija i da je to najljepša džamija u Banjoj Luci. Takvim ljudima treba dati prostor – rekao je, te je podsjetio na riječi reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prilikom postavljanja kamena temeljca Arnaudija džamije, čije se otvorenje očekuje ove godine: „Dragi muslimani, nemojte nikada reći naše džamije i njihove crkve. Recite naše džamje i naše crkve“.

Sve navedeno je dio naše kulturne baštine i dio naše Bosne i Hercegovine, podsjetio je.

– Pozivam sve one koji tvrde da vole Bosnu i Hercegovinu i žive za Bosnu i Hercegovinu da dođu u lijepu Banja Luku, pod lijepi plavi nebeski svod i bit će Bosne i Hercegovine onoliko koliko je bude u njihovoj predstavi kada dođu ovdje. Vidjet će da se i ovdje živi u Bosni i Hercegovini i da ovdje sve odiše Bosnom. Molim vas da ne nasjedamo na provokacije, da ne dajemo prostor onima koji žele da izazovu našu suprotnu reakciju. Naša suprotna reakcija treba biti da je ljubav odgovor na mržnju. Mi smo uvijek pokazivali merhametluk i pokazivali smo da volimo svoju domovinu – naglasio je.

Poručio je i da će sve dok bude Gorana i sličnih primjera, biti i Bosne i Hercegovine i nas u Bosni i Hercegovini.

(Preporod.info)