U petak, 18. augusta 2023. godine, na platou Ferhat-pašine džamije, u okviru manifestacije “Zavičaj dijaspori, dijaspora zavičaju”, održana je promocija knjige “Bošnjaci pred izazovima globalnih političkih procesa: političko stasavanje jedne nacije” autora Admira Lisice.

Na početku promocije prisutne goste je poselamio moderator hfz. Muamer Okanović, ukazavši na značaj treće knjige historičara i istraživača Admira Lisice koja je plod višegodišnjeg istraživanja gdje autor, na osnovu dostupne literature i dokumenata, akademskoj zajednici i široj javnosti predočava zaključke do kojih je došao.

Zatim se prisutnima obratio Mustafa Gradaščević, profesor historije, koji se osvrnuo na znamenitost ovog djela kao istraživačkog rada kojim je obuhvaćeno 88 naslova i više desetaka dokumenata. Govoreći o istrajnosti jednom naroda, prof. Gradaščević se osvrnuo na višestoljetne izazove sa kojima se Bošnjaci tokom povijesti suočavaju, ističući važnost zrijenja i stasavanja, te upućenosti u povijesne procese kao orijentira za bolje razumijevanje sadašnjosti i aktuelnih tema.

Potom je autor, Admir Lisica, istakao da je knjiga “Bošnjaci pred izazovima globalnih političkih procesa: političko stasavanje jedne nacije” nastavak njegovog magistarskog istraživanja kojim tretira političke koncepcije Bošnjaka u razdoblju od perioda Austro-Ugarske do formiranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, obuhvativši i period nezavisnosti Bosne i Hercegovine, te povratak nacionalnog imena Bošnjak. Ukazao je na izuzetan trud za vođenjem činjenicama i dokazima, tokom svog istraživanja, kao i da je korištenje istine i činjenica dužnost svakog istraživača. Ističući znamenite Bošnjake koji se, tokom povijesti, suočavaju sa izazovima i koji su doprinijeli organizaciji i procesu stasavanja jednog naroda, mr. Lisica je spomenuo i Reisul-ulemu, Ibrahim ef. Maglajlića, po kojem banjalučka medresa danas nosi ime. Također, autor je istakao da su tokom mnogobrojnih povijesnih izazova Bošnjaci očuvali svoju autentičnost, kao i da su svijetlim primjerima, poput “Muslimanskih rezolucija”, bivali primjerima poštovanja i zaštite sugrađana.

Nakon završetka promocije, druženje je nastavljeno uz kahvu, sok i voće koje je za ovu priliku pripremio Medžlis Islamske zajednice Banja Luka.