U četvrtak 10. augusta 2023. godine u prelijepom ambijentu platoa Ferhat-pašine džamije, u okviru manifestacije „Zavičaj dijaspori, dijaspora zavičaju“, održana je promocija knjiga „Sevdalijsko petoknjižje“ i „Ilahije i kaside“ autora Esada Kopića Osmanovića.

Na početku promocije prisutne je poselamio moderator mr. Admir-ef. Blitović i poželio im dobrodošlicu, te je nakon toga rekao da je sevdalinka po prirodi usmena umjetnost, i da sve što je do danas sačuvano od sevdalinke, da je očuvano usmenim putem, školovanjem generacija interpretatora koji su iz jednog vremena u drugo prenosili sevdah, čije su se osnovne melodijske i tekstualne karakteristike, sve do XX stoljeća, mijenjale.

Potom se prisutnima obratio autor Esad Kopić Osmanović koji je između ostalog govorio o razlozima i poticajima pisanja ovih knjiga, stavljajući poseban akcenat na „Sevdalijsko petoknjižje“. On je istaknuo da mu je jedan od ciljeva bio očuvanje bosanskog jezika i ljepote kroz sevdalinku, te da se ona kao kulturno naslijeđe prenese na mlađe generacije i na taj način sačuva od zaborava.

Zatim je riječ uzeo dr. Alen Kalajdžija koji je na početku svog obraćanja rekao da ima preko hiljadu pjesama u pet knjiga pod nazivom „Sevdalijsko petoknjižje“ i „Ilahije i kaside“, te da će zasigurno pedeset Esadovih pjesama vremenom postati antologijske. Potom je govorio o porijeklu sevdalinke, da se 1574. godine prvi put spominje sevdalinka, da je ona predstavljala kulturnu matricu za razumijevanje muzike na našem području, te da su Bošnjaci adaptirali sevdalinku kroz potrebe svoje kulture, jezika i identiteta.

Također je naglasio da su kroz sevdalinku zabilježene mnogobrojne ljudske sudbine, te da je Esad kroz svoje djelo uspio revitalizirati ono što je sevdalinka nekada bila. Na kraju svog izlaganja ukazao je na važnost epike i Avde Međedovića, te je podcrtao značaj očuvanja jezika i da mladi ne samo da trebaju znati svoj jezik, nego ga trebaju zapravo voljeti.

Po završetku obraćanja dr. Kalajdžije, Esad Kopić Osmanović je prisutnima pročitao stihove, koje je napisao inspirisan ljepotom Banja Luke i Vrbasa:

„Tajne Vrbasa“

Čiji jutros vreli uzdah

Slapovima Vrbas skriva

Pod Šeherom, kod alema

Ko no tamo rano biva

To uz Vrbas djevu mladu

Mjesec l’jepu Mirzu skrenu

Zastadoše pod alemom

Pa si misli, blago njemu

Gori Mjesec al’ ne znade

Da ga mlado momče prati

Pa ga zali vodom hladnom

Sjaj u oči svoje vrati

Čudila se Mirza mlada

Kad joj uzdah noćcu skrati

A od zore, zbog ašika

K’o sunašce pođe sjati

Koliko li l’jepi Vrbas

Takvih noći, zora pamti

Tajnu, svih sevdaha vrelih

Niko nikad neće znati

Nakon promocije druženje je nastavljeno uz sok, voće i kahvu koje je ovom prilikom za sve prisutne pripremio Medžlis Islamske zajednice Banja Luke.