U ponedjeljak 03. jula 2023. godine, u kulturnom ambijentu Banskog dvora, održana je bajramska manifestacija pod nazivom „Travnik, Donji Vakuf i Živinice u prijateljskom pohodu Banja Luci“, u organizaciji Muftijstva banjalučkog i Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka.

Učesnici su bili vokalno instrumentalni ansambl „Forte“ i KUD „Donji Vakuf“ iz Donjeg Vakufa, orkestar „Sazlije Živinice“ iz Živinica, UG „Bosanski kulturni krug“ i JU „Zavičajni muzej Travnik“ iz Travnika, te hor „Safikada“ i aktiv žena „Banjalučka kera“.

Na početku manifestacije, prisutnima se obratio banjalučki muftija mr. Nusret-ef. Abdibegović, čiji govor prenosimo u cjelosti:

„Poštovani prisutni,

Dragi gosti i prijatelji,

Braćo i sestre,

Bajram šerif mubarek olsun,

Hvala vam na dolasku i prisustvu na ovom ugodnom bajramskom druženju.

Kultura i snaga jednog naroda, ljudi, potječe iz duhovne vedrine i svježine pojedinca, odnosno, kreativnosti, mašte i angažmana svake individue. Zato je vrijedilo truda i napora doći iz Živinica, Travnika, mog Donjeg Vakufa i to u danima Bajrama prezentirati dio kulture i oživjeti sjećanje na radosti obilježavanja bajramskih dana. Banja Luka to zaslužuje jer i u njoj svjetlo vjere Islama treba da sija i radost Bajrama ljudima da prija. Zato vam još jednom hvala, i dobro nam došli.

Banja Luka je odisala kulturom življenja suživota, napretka, progresa. No, na žalost, svjedočili smo kulturnu dekadencu grada i period njegove nekulture rušenja, progona i varvarskih činova.

Večerašnje okupljanje je znak naše vjere i ljubavi i da nam je stalo do kulture, dosta je nekulture,

da nam je stalo do života i suživota, dosta je ubijanja i nasilne smrti, 

stalo nam je do izgradnje društva pozitivnih vrijednosti, dosta je rušenja i devastacije, 

stalo nam je do ljubavi i prijateljstva, dosta je mržnje i neprijateljstva,

stalo nam je do susreta i radosti, jer Bajram donosi i nudi plemenite vrijednosti. On je vrijeme vjere, optimizma i nade koji su temelj svakog vizionarskog stremljenja ka boljoj i svjetlijoj budućnosti, a dok je pesimizam znak izgubljenosti u vremenu i prostoru.

Valja znati živjeti, otvoriti oči, jer se otvorenih očiju daleko vidi. I sa bolnim uzdisajem valja pokazati osmijeh na licu i tako demonstrirati ono dobro i plemenito što u svakom čovjeku ima i postoji.

Iskoristio bih priliku da se zahvalim i upravi Banskog dvora na ustupljenom prostoru.

Hvala vam lijepa!“

Nakon muftijinog govora, prisutnima se obratila Fatima Maslić, direktorica JU „Zavičajni muzej Travnik“, koja je između ostalog kazala da je večerašnja manifestacija rezultat uspješne saradnje četiri grada: Travnika, Živinica, Donjeg Vakufa i Banja Luke, te da je zahvalna muftiji na svim vidovima saradnje, koja se odvijala u proteklom periodu, a bilo ih je više. Također je dodala i da je ovaj pohod rezultat spremnosti svih učesnika i njihova želja da unesu svježinu, u danima Bajrama, u Banja Luku.

Ovom prilikom prijateljima iz Travnika, Živinica i Donjeg Vakufa uručene su i hedije, a ispred Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka to su učinili glavni imam hafiz Muamer-ef. Okanović i Mirsada Delnezirević, koordinatorica za Brak i porodicu.

Voditelj programa je bio Kenan Kavazović.

Uposlenici Banskog dvora bili su susretljivi i na profesionalnom nivou kao i prethodnog puta.

(A.B.)