Arnaudija, posljednja obnovljena banjalučka džamija, bit će svečano otvorena 7. maja ove godine, na dan njenog rušenja i Dan džamija.

Odluka je potvrđena na današnjoj prvoj sjednici Organizacionog odbora za svečano otvorenje Arnaudija džamije, održanoj u Sarajevu.

– Sjednica bila je usmjerena u pravcu formiranja operativnih timova, koji će, svako u svom resoru i segmentu, pripremiti program otvaranja i svu drugu podršku koja je potrebna da se ova aktivnost provede na najvišem nivou, kako to ova džamija zaslužuje. Očekujemo i da će naši mediji pratiti ove aktivnosti Organizacionog odbora, kao što su se i do sada interesirali kada će Arnaudija biti vraćena svojoj osnovnoj namjeni. Rijaset je prihvatio odluku Organizacionog odbora da otvorenje bude 7. maja, na dan njenog rušenja – izjavio je Ismail-ef. Smajlović, muftija banjalučki i predsjednik Organizacionog odbora.

EMRA8985.JPG - Svečano otvorenje Arnaudija džamije u Banjoj Luci 7. maja
Ismail-ef. Smajlović

Ismir Husedžinović, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka, naglasio je da je otvorenje Arnaudije velika radost za Banjalučane.

– Arnaudija džamija srušena je 7. maja 1993. godine, i hvala Bogu bit će otvorena 7. maja, što će biti velika radost za sve Banjalučane, za sve ljude dobre volje, koji su očekivali i koji su se, dugi niz godina raspitivali, zašto još uvijek ne otvaramo Arnaudiju. Ona je zadnja džamija, od 16 porušenih u Banjoj Luci, koja je konačno završena i možemo je otvoriti da bude od koristi svim njenim vjernicima, a kako vjernicima tako i drugim ljudima koji poštuju vjeru, historiju Banja Luke, jer je ona historijski spomenik ovog grada, kao što je to i naša Ferhadija – kazao je on.

EMRA9026.JPG - Svečano otvorenje Arnaudija džamije u Banjoj Luci 7. maja
Ismir Husedžinović

Jedan od potpisnika Ferhat-pašine vakufname, ministar finansija Bosanskog pašaluka – defterdar Hasan efendija podigao je 1595. godine ovu lijepu potkupolnu džamiju poznatu pod imenom Arnaudija.

Arnaudija džamija je jedna od 16 u toku agresaije porušenih džamija u Banjoj Luci. Ideja o obnovi Arnaudije iznesena je 2015. godine, krajem 2016. godine potpisan je Protokol o ponovnoj izgradnji ove banjalučke ljepotice, dok je naredne, 2017. godine, svečano položen kamen temeljac za izgradnju.

Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je putem partnera, Generalne direkcije vakufa Republike Turske, osigurala neophodna vakufska sredstva za finansiranje radova ponovne izgradnje Arnaudije.

Džamija je rekonstruirana u autentičnom stilu.

(MINA)