U subotu, 29.juna 2024.godine, u okviru manifestacije “Zavičaj dijaspori, dijaspora zavičaju”, u Arnaudija džamiji upriličena je svečana mektebska akademija u povodu promocije šest učača Kur’ana, koji su u okviru mektebske nastave uspješno završili proces učenja kur’anskog pisma.

Vrijedni učenici: Muamer Spahić, Sajra Terzić, Bilal Palić, Hana Husedžinović, Imran Hafizović i Emin Toplić tom prilikom proučili su ajete Kur’ana Časnog, krunišući rezultate uloženog truda na putu stjecanja znanja o Allahovoj knjizi i vjeri. 

U okviru programa prisutnim imamima, muallimima, polaznicima mektebske nastave i džematlijama obratio se direktor banjalučke Medrese “Reis Ibrahim ef. Maglajlić”, mr. Muris ef. Spahić koji je istaknuo važnost učenja i pamćenja Božije knjige, ukazujući na značaj mekteba i medresa kao stjecišta znanja o duhovnom kur’anskon odgoju. Izuzetno nas raduje činjenica da Banjaluku krase mladi učači Kur’ana koji su svjetlo u svojim domovima i koji će, iznimnim pregalaštvom, uz Allahovu pomoć, stasavati u zrele i uzorite ličnosti.

Nakon svečanosti, polaznicima mektebske nastave koji su završili proces učenja sufare, diplome i prigodne hedije, uručio je predsjednik Medžlisa Banjaluka Ismir Husedžinović.