U subotu. 16.marta 2024.godine, u Ferhat-pašinoj džamiji prvu ramazansku ćurs tribinu održao je direktor banjalučke Medrese “Reis Ibrahim ef. Maglajlić”, mr. Muris ef. Spahić.

Osvrnuvši se na blagodati mubarek mjeseca ramazana, mr. Spahić ukazao je na znamenitost življenja šehadeta kojim je Pejgamber a.s., osnažio čovječanstvo. Citiranjem časnog hadisa: “Poslan sam da upotpunim plemenite ćudi ljudi”, mr. Spahić pojasnio je odgojnu dimenziju kojom je Poslanik a.s. izgradio snažnu i postojanu generaciju ashaba koji su se postojano sa izazovima suočavali, oporučujući iman i plodove islamijjeta kao stabilan temelj za sve generacije koje srčano pravi put slijede.

Čovjek ne može zalutati dok se uspravno Allahovog puta drži, jer čistoćom srca uviđa Allahova znamenja, nasuprot pojedinaca čiji srčani sluh i vid ne opaža nepregledne blagodati Allahove svemoći.

Ramazan je prilika za duhovno usavršavanje i snaženje imanskog ambijenta duše, činjenjem ibadeta i mnogobrojnih segmenata ihsana, dočim mu’min stasava u potpunu, zrelu ličnost na koju se spušta Allahova milost, oprost i koja, oslobođena ognjenih izazova čiju tegobu podnijeti ne može, bereketom ramazana osjeća radost i spokoj, zaodjenuta hrkom pokornosti Svevišnjem Gospodaru.

Allaha molimo da blagorodnošću ramazanskih dana i noći Kur’an proljećem srca naših učini, a ibadet posta štitom od izazova koje naša pleća podnijeti ne mogu.