Medžlis Islamske zajednice Banja Luka, u saradnji sa Muftijstvom banjalučkim i Medresom „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“, u toku mjeseca augusta organizovao je manifestaciju „Zavičaj dijaspori, dijaspora zavičaju“ sa bogatim kulturnim, vjerskim i edukativnim sadržajem. Svi koji su tokom mjeseca augusta posjetili Banja Luku, mogli su prisustvovati jednom od mnogobrojnih sadržaja, koji su organizovani na platou Ferhat-pašine džamije, kao i u drugim banjalučkim džamijama.

U srijedu 06. septembra 2023. godine u 18:00 sati, planiran je završni program spomenute manifestacije, u okviru koje će biti promocija banjalučke medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“ na platou Ferhat-pašine džamije. Učešće će uzeti banjalučki muftija mr. Nusret-ef. Abdibegović, mr. Muris-ef. Spahić, direktor Medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“, Šaćir-ef. Kobilica, pomoćnik direktora za internat, i mr. Admir-ef. Blitović, profesor akaida.

Pored planiranih referata, posjetioci promocije će imati priliku prisustvovati i otvaranju izložbe o banjalučkim medresama, koja je za ovu priliku pripremljena, kao i predstavljanju učenika i učenica od prvog do četvrtog razreda.