U subotu, 30. aprila 2024.godine, u Ferhat-pašinoj džamiji održana je peta ramazanska ćurs tribina.

Prelijepim kazivanjem o odgojnim blagodatima ramazana, prisutnim džematlijama obratio se prof. Samir ef. Delić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kotor Varoš.

Upućujući dovu Svemilosnom Allahu da u ovim mubarek danima oprost na vjernike spusti, prof. Delić se osvrnuo na blagodat govora i jezika koji može biti uzrok dobra i zla. Čovjek zanemari znamenitosti dara govora kojim se manifestuje najviši stepen dobročinstva, kao i najteži grijesi.

Sadi Širazi je oporučio: “Svrha jezika je da njime Allahu zahvalni budemo; ko je Allaha spoznao, jezik za ogovaranje neće koristiti. Uši su da Kur’an, a ne isprazan govor, slušaju. Oči su da ljepotu Allahovog stvaranja gledaju, a ne manjkavosti i nedostatke drugih opažaju.”

Jezik je najteže kontrolisati a opet, jezik je tumač srca, jer govorom čovjek otkriva šta u prsima njegovim počiva. U mubarek danima ramazana, dostojanstven i prikladan govor jedna je od svrha posta, jer postač koji jezik ne obuzda, oskrnavio je veličinu ovog znamenitog ibadeta. 

Kur’an otkriva da je Merjema a.s., šutnjom postila, čineći post štitom od potvora, dočim sura Mu’minun, koja opisuje uspjeh vjernika, posebno ističe neophodnost dostojanstvenog govora, postavljajući važnost ne povođenja za ispraznim govorom između ibadeta namaza i zekata.

Poslanik a.s., je oporučio: “Ko u Allaha i Sudnji dan vjeruje, neka govori dobro ili neka šuti.”

Ramazanski dani i noći prelijep su podsticaj na korištenje blagodati jezika u svrhu zikra (prisjećanja/podsjećanja na veličanstvenost Allaha Svemilosnog), kao i oživotvorenja mudrosti:

“Bolje je biti odrezanog jezika, gluh i nijem u kutu samovati,

nego u halu čovjeka koji svoj jezik ne može obuzdati.”