U srijedu 06. septembra 2023. godine, na platou Ferhat-pašine džamije, u okviru završnog programa manifestacije „Zavičaj dijaspori, dijaspora zavičaju“, održana je promocija Medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“ i izložba o banjalučkim medresama.

Na početku programa, prisutne je poselamio i zaželio im dobrodošlicu mr. Muris-ef. Spahić, direktor Medrese, koji je potom u svom izlaganju dao neke osnovne informacije o radu ove odgojno-obrazovne ustanove.

Zatim se prisutnima obratio mr. Admir-ef. Blitović, profesor akaida, koji je napravio komparaciju između Medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“ i banjalučkih medresa kroz historiju, da bi potom referat o odgojnom radu u Medresi izložio Šaćir-ef. Kobilica, pomoćnik direktora za internat.

Završnom riječi obratio se banjalučki muftija mr. Nusret-ef. Abdibegović, čije izlaganje prenosimo u cjelosti:

„Poštovani prisutni!

Večerašnji skup, ili večerašnje druženje, ima za cilj da posvjedoči i pošalje poruku o dvije iznimno važne i značajne zbilje u Banjaluci.

Prva je, povjesna zbilja, Ferhat-pašina džamija koja oslikava i vjekovima zrači ovaj urbani prostor grada. Stoga džamiju treba promatrati kao: vjerski objekat, Bogu najdraže zdanje, kao kulturni objekat, ljudima nasušna potreba i historijski, generacijsko-naslijedni objekat kojim se povezuju pokoljenja. U svojoj zbilji i realnom svijetu, ona predstavlja i svjedoči, objekat, od najvišeg stepena i interesa.

A druga je, životna zbilja, medresa koja pulsira i oslikava novi generacijski i duhovni život grada, grada Banja Luke. Njeno manifestaciono svjedočenje su učenici i učenice, te profesori i profesorice, kao i prateći objekti koji služe za odgojno-obrazovni proces. Lijepo bi bilo, a i poželjno, da naše džematlije u užem smislu, a Banjalučani u širem smislu, u ovim đacima vide i prepoznaju svoje unuke, a u profesoricama i profesorima, svoje sinove i kćeri, koji su na žalost prosuti, rasuti po bijelom svijetu. Neki bi kazali,„od mašrika do magriba“. Učinimo napor da jedni drugima budemo podrška i nada, ljubav i osmijeh. Da osjetimo blizinu bratske brige, jer mržnja i prezir ne donose nikom dobro. Ni onom ko ih širi, ni onom ko ih trpi i podnosi.

Njihov dolazak u ovaj grad je znak vjere, povjerenja i dobra, zato su lijepa i pozitivna očekivanja, realna sa njihove strane. Nemojmo dozvoliti da ih kao mlade, čiste, čedne duše, bića predana Bogu, razočaramo.

Braćo i sestre,

I prva i druga zbilja se odvijaju pod bajrakom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, zato, bez obzira na izazove, poteškoće, propuste, Zajednica je kao institucija, povijesno pozitivno odgovorila na potrebe njenih članova. Nemojmo dozvoliti da neodgovorni pojedinci iz Zajednice umanje njenu važnost i značaj u brizi i naporu za očuvanje i opstojnost našeg naroda i domovine Bosne i Hercegovine.“

Po završetku promocije predstavljena su sva četiri razreda Medrese sa svojim razrednicima. Prisutni vjernici i vjernice nisu krili svoje zadovoljstvo sa promocijom, brojem djece i profesora, te da je to slika Banja Luke koju žele da pokažu svijetu.

I ovog puta Medžlis Islamske zajednice Banja Luka je upriličio kahvu, sok i voće za sve prisutne ispred zgrade Medžlisa.

(A.B.)