U prisustvu velikog broja vjernika, u srijedu 12. oktobra 2022. godine, održan je mevlud u Sofi Mehmed-pašinoj džamiji, džemat Gornji Šeher, u okviru manifestacije „Mjesec mevluda“. Nakon akšam-namaza kojeg je predvodio hfz. Muamer-ef. Okanović, glavni imam Medžlisa Banja Luka, na samom početku programa ašere je proučio Ajdin-ef. Crnkić, profesor hadisa i tefsira u banjalučkoj medresi.

Potom se sa riječima dobrodošlice prisutnima obratio mr. Admir-ef. Blitović, imam džemata Gornji Šeher. Mevludski program i kolaž ilahija izveo je hor Medžlisa Banja Luka.

Na kraju programa nadahnutim vaz-i-nasihatom obratio se glavni imam hfz. Okanović, koji je, govoreći o prvim danima objave kroz kur’anske ajete, između ostalog kazao:“Prilikom prve objave Muhammedu a.s. u pećini Hira, Džibril je zagrlio Poslanika a.s. dajući mu tako slobodu, nakon čega mu je proučio nama poznate ajete iz sure El-Alek. Potom se pročulo po Mekki da se nešto dešava sa Muhammedom a.s., pa su krenule različite priče. Kao odgovor na njih, dolaze ajeti iz sure El-Kalem kao vid podrške Muhammedu a.s.“

„Prvo mjesto gdje su se ashabi okupljali bila je kuća Erkama b. Erkama, koji je u tom momentu imao samo šesnaest godina, poput naših učenika u banjalučkoj medresi. Taj momak je u svojoj kući ugostio Poslanika a.s. i sve najznamenitije ashabe i oni su se družili, imali su sohbet. Zato je jako bitno sa kim se družimo jer je Poslanik a.s. rekao:“Čovjek je na vjeri svog prijatelja, prisnog ahbaba.“- kazao je glavni imam hfz. Okanović.

Podsjećamo da će u sklopu manifestacije „Mjesec mevluda“ u ponedjeljak 17-og oktobra biti upriličen mevlud u Čaršijskoj džamiji u Čelincu, nakon akšam namaza, a u srijedu 19-og oktobra u Gazanferija džamiji bit će organizovana večer Kur′ana uz prigodan program nakon akšam namaza.