U ponedjeljak 08. jula 2024. godine obilježena je 18. godišnjica od otvaranja ponovo izgrađene Sofi Mehmed-pašine džamije u džematu Gornji Šeher, Medžlis Banja Luka. Džamija koju je Sofi Mehmed-paša izgradio 1554. godine porušena je 04. jula 1993. godine i ponovno je izgrađena u periodu od sredine 2001. do 2006. godine, kada je svečano i otvorena 08. jula.

Nakon akšam-namaza, kojeg je predvodio muftija Smajlović, i proučenih odlomaka iz Kur’ana, selame i riječi dobrodošlice uputio je mr. Admir-ef. Blitović, imam džemata Gornji Šeher.

Potom su mevludski dio programa izveli imami Medžlisa Banja Luka, a po završetku programa prisutnima se vaz-u-nasihatom obratio Ismail-ef. Smajlović, muftija banjalučki.

U svom obraćanju prisutnim vjernicima i vjernicama čestitao je Novu 1446. hidžretsku godinu, istaknuo je da se kao vjernici muslimani rađamo u čistoti i da tu čistoću valja pronijeti od rođenja do susreta sa Uzvišenim Allahom, da džamija vjernicima pomaže da ostanu čisti u fizičkom i duhovnom smislu i da su orjentiri u prostoru i vremenu, te je na kraju naglasio da meleki nadkriljuju i blagosiljaju ljude koji se skupe na određenom mjestu radi veličanja Uzvišenog Allaha.

Nakon muftijinog obraćanja, dovu je proučio mr. Muris Spahić, direktor banjalučke medrese.

(A.B.)