Muftija banjalučki Ismail-ef. Smajlović jutros je u bajramskoj hutbi, koju je kazivao u Ferhat-pašinoj džamiji (Ferhadiji) u Banjaluci, poručio da načela vjere darivaju mogućnost, pružaju podršku razumu, trasiraju put uspjeha i predstavljaju vrline.

– Veličanstveni Bajram je odabrani dan kada muslimani izvršavaju propisanu dužnost namaza. Okupljeni u džamijama i musallama čestite osobe širom svijeta ovjeravaju svoju ljudsku kvalitetu. Bajramskim sadržajima propisanog hadždža, namaza u džamijama, kurbani, bajramska druženja u porodici sa familijom, komšilukom, prijateljima i saradnicima muslimani dijele doživljaj koji dariva snagu za sigurnije koračanje u bolje sutra – kazao je na početku hutbe muftija Smajlović.

S obzirom na to da se nalazimo u danima hadža, u kojima i bosanskohercegovčke hadžije, s muslimanima iz svih krajeva svijeta, borave u Mekki, muftija Smajlović je naglasio da su svetost arefata, Muzdelife, Mine i brojnih znamenja oko Kabe u Mekki poticaj za pročišćenje koje ljudski rod treba.

– Hadž je inspiracija za spoznaju vlastitih kvaliteta i uloge ljudskih bića u stvorenom svijetu! Veličanstvena je to i jedinstvena mogućnost spoznaje da nikakava različitost u svijetu nije prepreka za doživljaj sklada, topline u doticaju svetosti, iskrenosti u razgovoru hodočasnika i brojnih drugih ugođaja – naveo je on.

Podsjetio je da za propis hadža treba veliki napor, odricanja i spremnost na žrtvu.

– Zato je važno danas promišljati značaj i smisao žrtve. Kroz primjenu propisa i razumijevanje obreda razborite osobe danas mogu tražiti i naći odgovore na prisutno nasilje, nepravdu i nemoral! Prokleti šejtan se zavjetovao stalno navoditi ljudski rod na poslove koji ga vode u poniženje. Adem i Hava se na nagovor šejtana spuštaju na Zemlju, njihove sinove uvodi u nasilje upravo kada žrtvu prinose i tako u svakog generaciji se nalaze brojni primjeri za pouku – istaknuo je muftija.

Muslimani kroz obred kurbana ukazuju na značaj i smisao žrtve, naglasio je muftija.

– Obred žrtvovanja je star koliko i ljudski rod! Poruka sinovima Ademovim, a.s.: “Prinesite žrtvu!” I kada su dužnost izvršili pojavljuje se šejtan da ometa veličinu obreda pothranjujući Kabilov ego da je njegov brat manje vrijedan i njegova žrtva beznačajna! Šejtanske spletke i smutnje su stalno prisutne jer ga je Uzvišeni Allah ostavio da ojačava ljudsko biće i sve njegove kvalitete. Da je moguće oduprijeti šejtanskom uticaju ovjerava Ibrahim, a.s., sa svojom porodicom. Ibrahim, a.s., nije dopustio uplitanje u porodične odnose! Naprotiv, ovjekovječuje toplinu i iskrenost u odnosu prema ocu, suprugama, savremenicima i konačno svojim potomcima koji ostaju utemeljeni u najznačajnije obrede hadždža i kurbana. Razgovor oca i sina o žrtvi otkriva veličanstvenu odgojnu poruku za porodične odonose i vjerničku snagu koja odbacuje šejtansko uplitanje u život čestitih osoba! Zato su muslimani ponosni što su sljedbenici-millet Ibrahima, a.s. Ibrahim, a.s., nije dopustio da smutnja ponižava njegovu porodicu, potomstvo i time cijeli ljudski rod – kazao je on. 

Načela vjere darivaju mogućnost, pružaju podršku razumu, trasiraju put uspjeha i predstavljaju vrline, akcentirao je muftija Smajlović.

– Život u vjeri je dostojanstvo! To je Muhammedova, a.s., poruka sa Arefata! Obredi Bajrama otvaraju vrata blagostanja: odlučnosti za izvršenje hadža, namaza, žrtve kurbana, doživljaja i razmjene bajramske radosti.  Takvu zajednicu želi Uzvišeni Gospodar i takva zajednica je neosvojiva za šejtana prokletog! Islam je lahkoća, jednostavnost, sklad ili ljepota koja polazi od Brda milosti na Arefatu, pobjedom šejtana na Mini, pročišćenja u svetosti Ka’be koje snaži ljudsko biće napitkom čiste vode sa vrela Zemezem. Ove vrijednosti odgajaju svijest vjernika i kontroliraju ego. Uzdižu opće vrijednosti nad pojedinačnim, zajedničkog nad individualnim interesom – poručio je, između ostalog, banjalučki muftija. 

On je podsjetio da se obredi Velikog bajrama vežu za Ibrahima, a.s., praoca svih poslanika monoteizma koji je za muslimane inkluzivan, jer povezuje sa poslanicima prije Muhameda, a.s, Isaom, Musaom i drugim poslanicima kao što povezuje i sa komšijama i prijateljima drugih vjerskih tradicija.

– U vjerskim tradicijama postoji žrtva koja treba da povezuje ljude i upućuje na dobro! Tako muslimani meso žrtvovane životinje ne poklanjaju bogovima, nego meso dijele siromašnima, komšijama i priprema se kako bi se nahranila i okupila porodica. To je poruka Milostivog Boga – izjavio je on.

Također, muftija je ukazao i na lijepe običaje Bajrama. 

– Bajramski ugođaji se krunišu lijepim običajima muslimana koji bajramske radosti donose u svoj dom nakon bajram-namaza kada razmjenjuju čestitke sa dragim osobama porodičnog okruženja, familije, komšiluka, prijatelja i saradnika. Žrtva kurbana i priprema bajramske sofre sa krubanskim mesom i drugim tradicionalnim jelima, upotpunjavaju ugođaj bajramske radosti koju prati pažnja prema osobama u stanju potrebe za koje se odvaja trećina kurbana! Muslimani posebnu pažnju poklanjaju prema nemoćnima i siromasima koji ne traže milostinju! Njih se traži i donosi bajramska radost u njihove živote! To je ovjera vlastitog identiteta u vjeri, tradiciji i promociji vrijednosti u društvu koje traži i treba bolji i ugodniji život! Toj vrijednosti odajemo priznanje i pokazujemo poštovanje i dijelimo bajramsku radost sa svim stvorenjima uz zahvalu Uzvišenom Tvorcu na blagodatima koje uživamo u ovom prolaznom svijetu – zaključio je muftija, te uputio čestitke vjernicima povodom Kurban-bajrama.

(Preporod.info)