U nedjelju, 24.marta 2024.godine, u Ferhat-pašinoj džamiji, održana je četvrta ramazanska ćurs tribina.

Nadahnutim vazom i znamenitim savjetima, prisutnim džematlijama obratio se mr. Fikret ef. Čelenka, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prnjavor.

Naglasio je da mubarek mjesec ramazan predstavlja nepresušnu inspiraciju i blagodat Ummetu, dočim, poput škole, oplemenjuje, mijenja i upotpunjuje moralne ćudi vjernika.

Post, kao poseban vid ramazanskog ibadeta, uči samokontroli, gdje takvalukom (sviješću), vjernik biva uzdignut na viši duhovni stepen, odnjegovan odgojnim metodama uzdržavanja od pokuđenih osobina, loših postupaka i svega što ka grijehu vodi.

Ističući važnost posta za pojedinca i društvo, mr. Čelenka podsjetio je džemat na stremljenja ka postu kojim musliman dostiže stepen iskrenosti, ustežući se od ružnih misli i bolesti srca, zaodjenut štitom takvaluka (bogobojaznosti) koji od krivog puta čuva, snažeći džemat, čijom plodonosnošću se najbolje osjeća snaga islama i značenja ajeta: “Čvrsto se Allahovog užeta držite”. 

U konacnici, džemat je porodica i luka spasa, a ramazanska blagorodnost podstiče na odgoj pojedinaca koji zajedno probleme rješavaju, te uz zacrtani plan i program ka visokim ciljevima streme, postižući uspjeh upotpunjenjem moralnih vrijednosti kojima pojedinac i društvo kvalitetnijim bivaju.