MIZ Banja Luka: Centralnim mevludom u Ferhadiji obilježen Lejletul-bedr

Centralnom mevludskom svečanošću za područje Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Banja Luka u Ferhat-pašinoj džamiji obilježena je sedamnaesta noć ramazana Lejletul-bedr.

Mevludski program izveli su imami MIZ Banja Luka, kao i softe Medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“.

Prigodnim predavanjem prisutnim vjernicima obratio se mr. Admir-ef. Blitović, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva banjalučkog koji je tom prilikom vjernike podsjetio na poruke i pouke koje se kriju u bedranskoj pobjedi. 

– Prva poruka koju možemo crpiti iz ovog događaja jeste da će vjernici postići ono što žele. Ovo Božije obećanje nalazi se na početku kur’anske sure Mu’minun. Ova sura je protkana ajetima u kojima se govori o vjeri, vjerovanju, dokazima Božjeg postojanja, kao i tome da su svi poslanici počevši od Adema, a.s., pozivali u vjeru u jednog Boga – istakao je efendija Blitović.

On je ukazao na značaj prvih deset ajeta sure Mu’minun, istakavši kako Allah, dž.š., daje opis onoga šta vjernici treba da rade kako bi postigli sreću na ovom i budućem svijetu.

– Opisujući ko su vjernici, Allah, dž.š., kaže, između ostalog, da su to oni koji ponizno molitvu obavljaju, da su to oni koji izbjegavaju ono što ih se ne tiče, da su to oni koji zekat udjeljuju, da su to oni koji svoja stidna mjesta čuvaju, da su to oni koji namaz na vrijeme obavljaju – navodi efendija Blitović.

On je istakao da bi se svaki vjernik tokom ramazana trebao preispitati i vidjeti koje od pomenutih osobina ima, a koje treba da ugradi u svoje živote.

– Ovih deset ajeta sure Mu’minun treba da budu jedan test, jedan filter kroz koji ćemo proći kako bismo vidjeli koje od tih osobina imamo i na kom smo dijelu puta da uspijemo kako na dunjaluku tako i na ahiretu – kazao je on.

Druga poruka, prema riječima efendije Blitovića, krije se u hadisu „Vraćamo se iz male bitke u veliku bitku – bitku sa samim sobom“, dok je treća poruka Bedra način na koji se jedan džemat može i treba graditi.

– Ramazan je idealna prilika da sa duhovne sofre na kojoj se nalaze mnogobrojni ibadeti uzmemo što više njih, kako bismo ojačali iman i kako bismo imali dovoljno snage da i nakon ramazana činimo što više dobrih dijela – istakao je efendija Blitović.

On je podsjetio vjernike da je upravo Lejletul-bedr bila i ostala velika inspiracija muslimanima širom svijeta kako danas, tako i u prethodnim stoljećima.

(preporod.info)