U utorak, 14.februara 2023.godine, u Gazanferija džamiji, nakon akšam-namaza upriličena je halka hadisa. Kazujući o hadisu Vjerovjesnika a.s., gdje se ističe vrijednost dove trojice zatočenika u pećini, prof. Ajdin ef. Crnkić, osvrnuo se na znamenitost dobročinstva.

Ukazujući na važnost uspostavljanja dobrih međuljudskih odnosa, profesor Crnkić je poseban značaj posvetio djelima koja su trojica zatočenika kao argument iskrenosti iznijeli, primijetivši da su dobročinstva, kojima su od Allaha izbavljenje tražili, usmjerena ka ljudima te da u takvim vidovima pažnje čovjek spas treba tražiti. Posebno se osvrnuo na dobročinstvo prema roditeljima koje, uz namaz i ulaganje truda na Allahovom putu, čini temeljnu vrijednost života vjernika. Također, ukazao je na važnost uviđanja prioriteta u poklanjanju pažnje, vremena i ljubavi, gdje roditelji bivaju nezaobilazna okosnica uspjeha na oba svijeta. Iskazujući pažnju roditeljima, supružnicima, djeci i bližnjim, vjernik ostvaruje poslanički opis gdje stoji: “Najbolji od vas su oni koji su prema svojim porodicama najbolji.” Kao što je porodica izuzetna blagodat svakom čovjeku, profesor Crnkić se osvrnuo i na važnost strpljenja u situacijama kada vjernik nekim članom porodice bude iskušan, te da takvim vidom postupanja zavređuje visoke stepene, spomenuvši da je najveća nesreća doživjeti starost roditelja i ne postići Džennet kroz hizmet i dobročinstvo.

Razgalivši se biserjem vjerovjesničkih mudrosti, vjernici su Allaha Svevišnjeg dovom molili da srca iskrenim dobročinstvima oplemenjena budu i da naša stanja odišu najplemenitijim naputcima pejgamberskim.