Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas je u Banjoj Luci dodijelio Muraselu banjalučkom muftiji Nusret-ef. Abdibegoviću.

Murasela je dekret kojeg reisu-l-ulema  u skladu sa Ustavom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini uručuje muftijama za obavljanje muftijskih, muderiskih, imamskih i hatibskih dužnosti.

Nakon što ga je reisu-l-ulema ogrnuo džubetom, što je simbolični čin potvrđivanja preuzimanja murasele i imenovanja, muftija Abdibegović je rekao da je potvrđen i počašćen jer poslove muftije u Banjaluci obavlja već godinu dana, te da je preuzeo odgovornost rada na polju edukacije i misije islamskog obrazovanja, jače nego do sada.

– Radit ću na vraćanju i podizanju povjerenja u instituciju Islamske zajednice koje je, u nekoj mjeri, poljuljano ali mi vjerujemo da će projekti, komunikacija i otvorena susrtetljivost koju imamo, pružiti jedan dodatni impuls našim vjernicima koji će biti ponosni na svoju Zajednicu i sretni kao njeni članovi – rekao je muftija Abdibegović.

Skrenuo je pažnju na tješnju saradnju koju je u prethodnom periodu uspostavio sa crkvama i predstavnicima crkvenih organizacija u Banjaluci.

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović je u izjavi za medije rekao da su sva muftijstva bitna, ali da je banjalučko specifično jer je u njemu bilo sve porušeno, te se sve moralo dizati iz pepela.

– Zbog toga je ono važno, a važno je i zbog toga što se preko ovog muftijstva prelamaju naši međuvjerski odnosi. Zato je jako važno da zajednica snažno istupi u pravcu povezivanja ljudi, bez obzira bili to muslimani ili katolici ili pravoslavci. Naš muftija Abdibegović je posvećen dijalogu, uspostavljanju dobrih odnosa sa ljudima. Ja se nadam da će drugi znati iskoristiti njegovu posvećenost da se uspostavljaju bolji i ljepši odnosi koji priliče uljuđenim i kulturnim ljudima. To očekujem od muftije, od naših imama i predstavnika drugih zajednica – poručio je reisu-l-ulema.

Svečanosti su prisustvovale muftije, kao i ostali zvaničnici Islamske zajednice i džematlije, a cijeli program organiziran je u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama kojima se predviđa ograničavanje broja prisutnih tokom javnih ukupljanja, poštivanja fizičke distance, te nošenje zaštitne maske.

Nakon ove, odražana je i svečanost za ostale zvanice koje nisu prisustvovale dodjeli Murasele u banjalučkoj Ferhadiji, tokom koje su muftiji Abdibegoviću na imenovanju čestitali izaslanik pravoslavnog banjalučkog episkopa Jefrema, Dragan Gruić, banjalučki biskup Franjo Komarica i reisu-l-ulema Husein Kavazović.

Tokom dvodnevne posjete Banja Luci, reisu-l-ulema sinoć se sastao i sa banjalučkim gradonačelnikom Igorom Radojičićem, a danas je i predsjedavao sjednicom Vijeća muftija, te obišao prostorije Medrese “Reis Ibrahim-ef Maglajlić”.

(muftijstvobanjalučko.ba)