Tradicionalna manifestacija “Banjalučka muradija”, koja se organizira povodom mubarek noći Lejletur-regaib, održana je večeras u Ferhadija džamiji u Banjoj Luci.

Noć Regaib je poznata kao noć želja i čežnji, noć kada se iskazuje želja kroz dovu, upućuje i u dovi moli Gospodar za njeno ispunjenje. U vjerskoj praksi i bosanskoj tradiciji dova, kojom se želi ostvariti uskraćeno ili ublažiti zadobiveno iskušenje, naziva se Dova na murad, od čega je izveden naziv “Banjalučka muradija”.

"Banjalučka muradija" okupila vjerničke duše (VIDEO)

Idejni pokretač manifestacije je muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović.

– Vjernici svoju potrebu i želju iskazuju putem dove, sadake, kurbana, nafila-namaza, dobrovoljnog posta i čineći hajrate koji mogu biti različitih sadržaja. Dozvoljeno, džaiz je, moliti Allaha nakon učinjenog hajra, dobra, za ispunjenje želje, želje na murad. Čineći hajrate mi želimo da “udobrovoljimo Allaha” da nas “pogleda” i tako prizovemo Njegovu milost za odredbom “kun” – budi, da ono bude. Tako se vjernicima ispunjavaju želje – kazao je muftija Abdibegović.

Prema riječima glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka hafiza Muamer-ef. Okanovića, posebna dimenzija manifestacije se ogleda u činjenici da se održava u Ferhadiji – džamiji koja je doživjela svoje rušenje, a zatim i ponovno uzdiguće.

Hafiz Muamer Okanović.JPG -

– Ferhadija na svoj specifičan način simbolizira to da period rušenja, uništavanja, period kada su džamije uklanjanje s ovih prostora, može da bude naslijeđen i promijenjen. Mnogi ljudi dolazeći u Banju Luku nakon tih nemilih događaja nisu ni pomišljali da se Ferhadija ponovo može uzdići u ovoj grandioznosti u kojoj danas svjedočimo. Večerašnje prisustvo vjernika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, kada smo se Gospodaru obraćali, podsjeća nas kolika je Njegova svemoć – izjavio je hafiz Okanović.

Učešće u programu “Banjalučke muradije” uzeli su imami Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka, učenici i učenice Medrese “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić” u Banjoj Luci, članovi Tarikatskog centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te hafiz Aziz Alili, hafiz Omer-ef. Zulić i Resul-ef. Alić.

Na kraju programa muftija Abdibegović proučio je Dovu na murad:

“Hvala Allahu, dž.š, Milostivom, Samilosnom, Uzvišenom i Plemenitom, Gospodaru svih svjetova, Vladaru Sudnjeg dana. Njega obožavamo i od Njega pomoć molimo.

Nema drugog boga osim Allaha, Jednog i Jedinog, Koji sve zna i vidi. On iz neživog stvara živo, i od živog stvara neživo. Sve je u znanju i odredbi kod Njega. On vječno živi. Nije postao i neće Ga nestati. On je Svemoćan, sve stvara i rastvara, sve čini Svojom voljom. On je Prvi i Posljednji. U Njegovim lijepim imenima, esmaul-husna, je sadržana ljepota Njegovog Zata.

Salavat i selam na odabranog miljenika, poslanika Muhammeda, našeg resuli ekrema, nebijel-muhterema, hvaljenog, Muhammeda, slavljenog, Ahmeda, odabranog, Mustafu.

Molimo Te o Allahu naš, Gospodaru svega što je na nebesima i zemlji, ukabuli i u sevap upiši ovaj naš večerašnji ibadet i zikr, a u povodu noći želja, Lejletul-regaib.

Molimo Te o Bože naš, Ti primaš i uslišavaš dove, pa primi i ukabuli naše dove koje Ti učimo iz dubine naših duša i izgovaramo iz skrivenih dijelova naših srca.

Molimo Te, o Ti, Koji imaš moć nebesa i zemlje. Tako Ti tvoje Uzvišenosti, tako Ti tvoje Svetosti, tako Ti tvoje svjetlosti, tako Ti tvog Aršur-rahmana, tako ti Tvojih meleka, tako ti Tvojih poslanika i vjerovjesnika, i tako Ti sedam nebesa i sedam zemalja, i tako ti Tvojih evlija, i tako ti Tvojih iskrenih robova, oprosti nam naše grijehe, i ukabuli, primi naše dove.

Milostivi Allahu, samo Ti znaš naše potrebe, naše želje, naše boli i naše patnje, naša osjećanja i radosti. Svaku Tvoju odredbu prihvatamo vjerujući u Tebe jer Ti znaš što je za nas najodabranije. Zato mi u Tebe vjerujemo, na Tebe se oslanjamo i u Tebe se pouzdavamo.

Molimo Te o Allahu da iz obilja svoje milosti obaspeš rahmetom sve večeras prisutne, učesnike i slušaoce, musafire i domaćine, mlade i stare, bolesne i zdrave.

Molimo Te večeras, u ovoj noći želja koji nisu s nama iz opravdanih razloga da im podariš radost života, sretnost potomstva, sigurnost opskrbe, susreta s dragim osobama, posjetu rodnoj grudi i zavičaju, a one koji su preselili na onaj bolji svijet, Ahiret, smjesti u džennetske perivoje i podari nam radost susreta s njima.

Molimo te za mir i slogu među ljudima, molimo te sačuvaj nas od rata i ratnih stradanja, od potresa i zemljotresa, od bolesti i kuga.

Milostivi Allahu, učini ovaj grad i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu mirnom i sigurnom i podari njenim stanovnicima iz obilja Svoje milosti”.

Organizator manifestacije je Muftijstvo banjalučko u saradnji s Medžlisom Islamske zajednice Banja Luka, Medresom “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić” i Tarikatskim centrom, a Media centar Islamske zajednice je medijski pokrovitelj ove manifestacije.

(Preporod.info)