Banja Luka: Višegodišnja tradicija mukabele za žene

Svakoga dana sahat vremena prije podne-namaza tokom mjeseca ramazana uči se mukabela za žene u Gazanferija džamiji u Banjoj Luci. Učeći ajete Kur’ana Časnog, džematlijke čuvaju tradiciju učenja mukabele za žene i svjedoče ljubav prema ljepoti posljednje Božje Objave.

Ehlimane Spahić, odgajateljica u banjalučkoj Medresi “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić” i učač mukabele za žene, ističe da se učenjem Kur’ana trude zadržati značaj i tradiciju učenja mukabele za žene.

– Značaj mukabele, kao i značaj samog mjeseca ramazana je veliki pogotovo ovdje u u Banjaluci. I ženska mukabelea posebno dobija na značaju u posljednjih nekoliko godina – kazala je Spahić.

Tradiciju učenja mukabele za žene džematlijke nisu prekinule ni tokom pandemije. Poštujući mjere koje su bile na snazi, dvije džematlijke, i u tom periodu, dolazile su u džamiju i učile mukabelu.

– Nismo htjele da se to gubi. Dolazile smo svaki dan naša džematlijka Hana Bašić i ja – prisjeća se odgajateljica Spahić.

Pored Ehlimane Spahić, odgajateljice u Medresi, ovogodišnju mukabelu za žene uče i hafiza Senada Čačković, profesorica u ovoj medresi, Najwa Sebai, učenica Medrese i džematlijke – polaznice škole Kur’ana za odrasle. One ističu da će tradiciju učenja mukabele nastaviti i u narednim godinama.

– Kažu da je obično na ženskom dijelu taj dio da tradiciju održava, pa ćemo se mi potruditi, ako Bog da, da to održimo i da ustrajemo u tome – ističe Spahić.

Iako nije praksa da učenici i učenice prvog i drugog razreda Medrese uče mukabelu, Najwa Sebai, danas učenica trećeg razreda, učenju mukabele pridružila se u prvoj godini pohađanja banjalučke Medrese “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić”. Najwa ističe da mukabelu uče težeći ka Allahovoj milosti i magfiretu u mubarek mjesecu ramazanu.

– Samim time što dolazim iz Banja Luke, obradovana sam što mogu biti dio nečega što se zove ženska mukabela. Gledajući unazad ovih godina u kojima je bila ženska mukabela, možemo primijetiti da se broj učačica u ženskoj mukabeli iz godine u godinu povećava što nas posebno obraduje – rekla je Najwa.

Osim mukabele za žene u Gazanferija džamiji, mukabele se tokom mjeseca ramazana uče u još osam džamija na području Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka.

(Preporod.info)