Banja Luka: Iftari za studente prilika za druženje, ali i čuvanje vjere, tradicije i običaja

U saradnji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Banjaluka i banjalučke medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“ svake sedmice tokom mjeseca ramazana organizuju se iftari za studente. Nakon klanjanja akšam namaza u Ferhat-pašinoj džamiji, studente čeka iftarska sofra u restoranu banjalučke Medrese.

Višegodišnja tradicija priređivanja studentskih iftara nastavljena je i ovog ramazana, a ove godine studenti zajedno mogu iftariti tokom ponedjeljka, utorka i srijede.

Zajedno sa studentima iz raznih gradova širom Bosne i Hercegovine koji studiraju u Banjoj Luci, ovoga ramazana iftare i mladi iz Turske koji studiraju na banjalučkom univerzitetu.

Emana Halilić, studentkinja treće godine medicine ističe da od počeka svog fakultetskog obrazovanja dolazi na iftare koje organizuje MIZ Banja Luka.

– Trudim se da dolazim što češće. Ovo je poseban vid okupljanja gdje se kroz naše ispoštene dane upoznajemo međusobno. Posebno mi je drago što na neki način čuvamo našu vjeru, ali i tradiciju i običaje, a kako svi dolazimo iz raznih dijelove naše prelijepe države nosimo sve to već u sebi. Svi koje sam tamo upoznala su jako prijatni, ljubazni i kvalitetni mladi ljudi i to je samo jedan od razloga zbog kojih dolazim iznova. Naročito mi je srcu milo kad se svi poredamo u safove nakon proučenog ezana – ističe Emana.

Iako je još uvijek učenik banjalučke Medrese, iftarima za studente prisustvuje i Samed Kovačević.

– Iftari su jedinstvena prilika da se svi mi zajedno, uključujući i učenike Medrese i naše studente u ovom gradu, družimo, stičemo nova prijateljstva, iskustva, te da svi zajedno uljepšamo ramazansku atmosferu – kaže Samed.

On ističe da druženje mladih, zajedničko obavljanje namaza i druge aktivnosti pružaju lijepu sliku o ramazanskim danima u Banjoj Luci.

(preporod.info)