Banja Luka: Centralna mukabela u Ferhadija džamiji

Svakog dana tokom mjeseca ramazana nakon podne namaza u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci uči se centralna mukabela za područje Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Banja Luka.

Admir-ef. Blitović, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva banjalučkog i učač mukabele, naveo je da ajete Kur’ana Časnog uče hafiz, muderisi, imami i učenici banjalučke medrese “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić”.

– Učiti mukabelu, a posebno učiti mukabelu u Ferhat-pašinoj džamiji, je jedna velika čast obzirom da je iz historije banjalučkog medžlisa poznato da su mukabelu u Ferhat-pašinoj džamiji uglavnom učili istaknuti alimi, ulema, muderisi i muftije koje je Banja Luka nekada imala – kazao je efendija Blitović.

Blitović je podsjetio da je mukabela sunnet Božjeg poslanika Muhammeda, a.s, ali i jedno od obilježja ramazana, te podsjeća da je mukabelu u Ferhat-pašinoj džamiji učio i hafiz Mustafa Nurkić.

– Zapravo mi danas nastavljamo stazama naše slavne banjalučke uleme i nastojimo da kroz mukabele, što je jedna od svrha učenja mukabele, privučemo džematlije u džamiju i da zajedno u učenju Kur’ana uživamo prije svega, ali također da Božjom riječju napajamo svoja srca, da napajamo svoje duše i, ako Bog da, kako bismo iz ramazana izašli bolji nego što smo ušli u ramazan – naglasio je efendija Blitović.

Admir.jpg - Banja Luka: Centralna mukabela u Ferhadija džamiji

Pored centralne mukabele u Ferhat-pašinoj džamiji, na području MIZ Banja Luka, mukabele se uče u još sedam džamija, dok se u Gazanferija džamiji prije podne-namaza uči mukabela za žene.

– Ono što možemo kazati jeste da su mukabele jako posjećene, da ljudi u Banjoj Luci, odnosno da vjernici u Banjoj Luci vole prisustvovati učenju mukabela jer na taj način oživljavaju svoju duhovnost, oživljavaju svoja srca, oživljavaju svoje duše – naglasio je efendija Blitović.

Mukabelu u Ferhadija džamiji uče i učenici banjalučke medrese koji tokom školske godine stiču znanja koja u mjesecu ramazanu kao svjetlo islama nose u druge džemate.

Jedan od učača je i Muhamed Mešić, učenik drugog razreda banjalučke medrese, koji ističe da je mukabela u Ferhat-pašinoj džamiji posebna, kao i ramazan u Banjoj Luci.

– Ramazan u Banjoj Luci je nešto posebno za razliku od drugih gradova. Dosta sam boravio u drugim gradovima tokom prošlogodišnjih ramazana, ali drago mi je što sam ovaj ramazan cijeli u šeher Banjaluci i iz moje perspektive je nešto neopisivo ovdje u Banjoj Luci – kazao je on.

Na području MIZ Banja Luka mukabele se uče u različito vrijeme.

U određenim džamijama mukabele se uče nakon sabah-namaza, kao i prije ili nakon podne-namaza i ikindija-namaza.

(Adnan Selimović/Preporod.info)