U okviru manifestacije “Mjesec mevluda” u banjalučkoj Ferhadija džamiji večeras je upriličeno predavanje Fikret-ef. Čelenke, glavnog imama MIZ Prnjavor, o životopisu i porukama poslanika Muhammeda a.s.

U svom kazivanju, efendija Čelenka istakao je da muslimani u rebi’ul-evvelu, mjesecu rođenja Poslanika a.s., najviše kazuju i iščitavaju o Muhammedu a.s., pa se tako i najviše prisjećaju Božjeg Poslanika.

Kako je kazao, vjernici iz života poslanika Muhammeda a.s.,odnosno iz njegovih hadisa, znaju šta je bio cilj njegove poslaničke misije.

– Kada je Muhammed a.s. jedne prilike upitan šta je cilj, odnosno zbog čega je došao kao poslanik, on je između ostalog rekao: “Poslat sam da usavršim plemeniti ahlak i ponašanje kod ljudi”, odnosno Poslanik a.s. je došao da odgoji ljude – kazao je efendija Čelenka.

Prema njegovim riječima, odgoj je osnova za čovjeka, jer čovjek koji nema odgoja nema ni stida, a odgojen čovjek nikada neće naštetiti drugome.

– Također, imajmo na umu da Poslanik a.s. kaže da dolazi da usavrši naš plemeniti ahlak i ponašanje. Time nam Muhammed a.s. govori da je čovjek stvoren s plemenitim osobinama, a do nas je hoćemo li ta svoja plemenita svojstva i plemenite osobine uzgajati ili ne – istakao je efendija Čelenka.

Efendija je podsjetio vjernike da su na dunjaluku dva puta: pravi put i stranputica, te da oba puta vode ka određenim ciljevima.

– Pravi put čovjeka vodi u Džennet, a stranputica u Džehennem. Cilj svakog čovjeka, svakog vjernika je da ide pravim putem i da stigne do cilja, a to je Džennet – rekao je efendija Čelenka.

Tokom predavanja, glavni imam MIZ Prnjavor Fikret-ef. Čelenka, istakao je da Poslanik a.s. u jednom hadisu kaže da od jezika i ruku muslimana treba da budu mirni drugi ljudi.

– To je definicija muslimana. Musliman je onaj koji želi drugome ono što želi sam sebi. I to se lako provjerava.  Kad stanemo u saf, pogledajmo brata ili sestru sa svoje desne ili lijeve strane i ako im istinski ne želimo ono što želimo sebi, nismo vjernici – rekao je efendija Čelenka.

Kako je istakao, jačina imana se ogleda u tome može li se neko na nas osloniti.

Također, efendija je podsjetio vjernike da je Muhammed a.s. svoju jednu želju ostavio za ahiret, a to je šefa’at, odnosno mogućnost da se zauzme za svoj ummet.

Muamer-ef. Okanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Banjaluka, iskazao je zahvalnost Fikret-ef. Čelenki, glavnom imamu MIZ Prnjavor, na predavanju ističući da je ovim predavanjem nastavljena tradicija druženja i učenja o životu i porukama Poslanika a.s.

– Drago mi je što Ferhat-pašina džamija na ovaj način oživljava tradiciju iluma koji svakako treba da krasi Banjaluku i što naši profesori, naši vrijedni alimi učestvuju u ovakvim programima i manifestacijama – rekao je efendija Okanović.

Prema njegovim riječima, ovakvi događaji vjernike treba da podstaknu i osnaže u salavatima koje donose na Muhammeda a.s.

(A.S. / Preporod.info)