U petak 02. februara 2024. godine imami sa područja Muftijstva banjalučkog učestvovali su u projektu razmjene hatiba kojeg organizuje Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, odnosno Ured za zekat.
Ispred Muftijstva banjalučkog hatibi su bili Samir-ef. Delić, glavni imam Medžlisa Kotor Varoš, i mr. Admir-ef. Blitović, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje, koji su kazivali hutbe u džematima Miljanovci i Novi Miljanovici, Medžlis Tešanj. Tom prilikom uputili su poruku o značaju Bejtu-l-mala za džemate u povratnim područjima.
Hutbu mr. Blitovića prenosimo u cjelosti:
Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova, Koji je u Časnom Kur’anu kazao da su vjernici braća;
Salavat i selam neka su na Muhammeda a.s., pečata svih vjerovjesnika i poslanika, koji je u hadisu rekao da su vjernici poput zgrade čiji je svaki dio čvrsto vezan jedan za drugi;
Neka su salavat i selam na poslanikovu časnu porodicu, plemenite ashabe, i sve šehide koji su živjeli i umrli na Istini.
Poštovana braćo,
nastupanjem mjeseca redžeba, ušli smo u period čiji su dani i noći odabrani i blagoslovljeni prema hadisima Muhammeda a.s.. U jednom od njih plemeniti Poslanik je rekao:“Mjesec redžeb je Allahov mjesec, ša’ban je moj mjesec, a ramazan je mjesec ummeta“.
U Šeher Banja Luci, gdje sam nastanjen sa svojom porodicom i u misiji služenja Bogu, domovini Bosni i Hercegovini i Zajednici, tradicionalnom Banjalučkom muradijom dočekali smo Lejletu-l-regaib, prvu od nekoliko mubarek noći, u Ferhat-pašinoj džamiji. Tu noć iz najskrivenijih kutova vjerničkih duša i srca, upućene su dove Onome Koji ih uslišava i ispunjava, započevši tako duhovnu pripremu za mubarek mjesec ramazan. Pred nama su još Lejletu-l-miradž i Lejletu-l-berat, koje su posebne noći ispunjene bereketom, Božijom milošću i blizinom i u kojima se ibadet mnogostruko nagrađuje. Pored odabranih noći, svaki dan do mjeseca ramazana je prilika za dobro djelo, čišćenje naših srca i duša od naslaga grijeha, odnosno imamo mogućnost da popravimo i osnažimo našu duhovnost kojom odstranjujemo pohlepu, mržnju i zavidnost iz naših srca, rasterećujemo se stresa i depresije, postajemo optimističniji, raspoloženiji i angažiraniji u činjenju dobrih djela, povećava se ljubav, razumijevanje i prisnost među ljudima.
Cijenjeni džemate,
u mjesecu ramazanu izvršavamo četiri od pet islamskih šarta: izgovaranje riječi šehadeta, obavljanje namaza, post i davanje zekata, te se pripremamo za obrede hadža i klanja kurbana. Bošnjaci muslimani uplaćuju zekat i sadekatu-l-fitr u Fond Bejtu-l-mal. Zašto je taj Fond bitan? Nekada je Bosna i Hercegovina imala tri šehera: Šeher Sarajevo, Šeher Mostar i Šeher Banja Luku. Kao grad sa mnogobrojnim prirodnim ljepotama i sa svojih četrdeset i pet džamija, u kojima se slavio Allah, donosili salavati na Poslanika a.s., medresama, tim oazama učenosti i intelektualno-odgojnim centrima, koje su pohađali i učenici sa područja Tešnja, glasovitom banjalučkom ulemom, koja je obrazovala mnogobrojne imame, alime, hafize, muftije, pa i reisu-l-ulemu, tekijama, mektebima, vakifima i vakufima, Banja Luka je bila prepoznatljiv centar učenosti i duhovnosti. Nažalost, usljed ratnog vihora devedesetih godina prošlog stoljeća, a prije toga komunističkog režima, prepoznatljiva slika grada Banja Luke je promijenjena.
Danas je Banja Luka jedan od pedeset i dva medžlisa, a njeni džemati među stotinu i dvadeset džemata, koji opstaju zahvaljujući sredstvima iz Fonda Bejtu-l-mal. Ova sredstva omogućavaju odvijanje vjerskog života Bošnjaka, kojih ima nekoliko hiljada u gradu na Vrbasu. Kao izraz naše slobode u Banja Luci, vjerski život podrazumijeva ezane sa munara i namaze u devet banjalučkih džamija, odvijanje mektebske pouke, podjelu besplatnih udžbenika za izvođenje mekteba i vjeronauke u školama, organizovanje mnogobrojnih predavanja, tribina, promocija knjiga, kulturno-vjerskih manifestacija, pomaganje socijalno ugroženih i porodica šehida, kao i stipendiranje učenika i studenata.
Draga braćo,
vođeni kur’anskom porukom „A vjernici i vjernice prijatelji su jedni drugima: traže da se čine dobra djela, a od nevaljalih odvraćaju, i namaz obavljaju i zekat daju, i Allahu i Poslaniku Njegovu se pokoravaju.“ (Et-Tevba, 71.) Bošnjaci širom domovine Bosne i Hercegovine, kao i naše dijaspore, uplaćuju sredstva u Fond Bejtu-l-mal, omogućivši tako da se u kruni vjerskog života u Banja Luci pojavi i jedan blistavi dijamant, a to je Medresa „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“. Njen rad se u potpunosti finasira iz sredstava Fonda Bejtu-l-mal i zahvaljujući tome, učenici i učenice, koji se odgajaju i obrazuju u njoj, imaju u potpunosti besplatno školovanje. Kroz ovu odgojno-obrazovnu ustanovu naša djeca imaju mogućnost sačuvati svoj vjerski i nacionalni identitet, te izrasti u obrazovane i odgojene ličnosti, svjesne sebe i svoga postojanja. Pokretanjem Medrese u Banja Luci, Islamska zajednica je pokazala želju za trajanjem Bošnjaka u ovom dijelu naše domovine kao i da se svjetlo Islama putem učenica i učenika unese u avlije, sokake, kuće i džemate iz kojih dolaze. Odrastajući u džematu Kosova, od nane, koja je rodom iz Trepča, slušao sam o čestitim, plemenitim, poštenim i u vjeri predanim ljudima iz Tešnja, a u čiju sam se dobrotu lično osvjedočio tokom školovanja u medresi i na fakultetu. Zato nisam bio iznenađen činjenicom da su muslimani sa ovog područja, putem Medžlisa Tešanj, među prvima pružili ruku prijateljstva i podršku banjalučkoj medresi, na čemu smo vam jako zahvalni.
Poštovani vjernici,
uplatom sredstava u Fond Bejtu-l-mal, pomaže se održavanje vjerskog života na području manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, te se na taj način čuvaju institucije koje su dio našeg identiteta. Zapamtimo, ljudi budu i prođu, ali su institucije te koje traju i čuvaju kontinuitet postojanja jednog naroda na određenom području.
Na kraju, iskoristio bih priliku da vam se svima zahvalim na podršci institucionalnom prikupljanju sredstava u Fond Bejtu-l-mal.
Molim Allaha dž.š da ukabuli što izdvajate iz vaših imetaka i upiše u vaše knjige dobrih djela, te da to pronađete na Danu Sudnjem prilikom polaganja računa pred Uzvišenim Gospodarom.
Gospodaru naš, blagoslovi nam redžeb i ša’ban i daj nam da dočekamo ramazan.
Amin!