U nedjelju, 17.marta 2024.godine, u Ferhat-pašinoj džamiji održana je druga ramazanska ćurs tribina.

Prisutne džematlije izuzetno nadahnutim predavanjem počastio je mr. Admir ef. Blitović, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva banjalučkog i muderris u banjalučkoj Medresi “Reis Ibrahim ef. Maglajlić”.

Podsjećajući džematlije na blagodati ramazanskih dana i noći ispunjenim raznolikim vidovima ibadeta kao hranom srca, mr. Blitović je ukazao na važnost dijeljenja radosti ramazana sa porodicom, prijateljima, komšijama i poznanicima, čime mu’min potvrđuje identitet ihsana, ukazujući dodatnu pažnju naspram ljudi kojom je Pejgamber a.s., kao uzor čovječanstva zračio. Ihsan (dobročinstvo) pružena je ruka jekinske svijesti gdje bogatstvo nutarnjeg duhovnog bogatstva vjernik sa ljudima dijeli. 

Posebnost ramazana ogleda se u ibadetu posta za kojeg Plemeniti Gospodar kaže: “Post je moj i za njega posebno nagrađujem”. Hraneći dušu ustezanjem od hrane i pića, mu’min ostvaruje posebnu vezu sa Svemilosnim čisteći se od bolesti srca poput rijaluka, oholosti, samodopadljivosti i opterećenosti dunjalukom.

U ramazanu je objavljen Tevrat, Zebur, Indžil i Kur’an.

U nizu vjerovjesika koji podstaknuti Allahovim nadahnućem kelima, risala i suhufa, Allahove knjige dostaviše, Kur’an označava period zrelosti čovječanstva kao posljednja objava koju je pečat vjerovjesnika, Muhammed a.s. ljudima dostavio. Postepenim spuštanjem objava, u mjesecu ramazanu uspostavljena je neraskidiva veza između Boga i čovjeka, dočim čovjek iščitavajući Allahova znamenja na obzorjima i u Kur’anu smirena, duhovno stasava i uspravno korača putem razumijevanja kur’anskih nepresušnih vrela spoznaje, bivajući slobodnim od dunjalučkih tegoba i robovanja bilo kome do li Allahu Svevišnjem, kušajući tevhid čija srž počiva u imanu (vjerovanju, sigurnosti, povjerenju).

Molimo Allaha da korisnim znanjem i spoznajom ramazanski dani ispunjeni budu i da nas sa plemenitim robovima svojim udruži.