U Banjaluci je danas potpisan ugovor o obnovi Sahat-kule koja je nakon 500 godina postojanja srušena 1993. godine, a nalazila se u blizini Ferhat-pašine džamije.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora o obnovi i rekonstrukciji Sahat-kule. Istakao je da je o ovom pitanju razgovarano i prije pandemije koronavirusa na relaciji Muftijstvo banjalučko, Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Vakufske direkcije Republike Tuske, Ambasade Republike Turske i Grada Banjaluka.

-Problem nije predstavljala dobra volja nego ove neprilike koje su se desile tako da smo i današnje potpisivanje imali putem videokonferencije na relaciji Banjaluka, Sarajevo i Ankara. Partneri su vakufske direkcije BiH i Turske koje će implementirati i finansirati projekat, Grad koji će sve pratiti s potrebnim dozvolama i Muftijstvo koje raspolaže dokumentacijom- kazao je Radojičić.

Sahat-kula u Banjaluci potiče iz 16. vijeka, preživjela je zemljotres 1969. godine, a srušena je 1993. godine 

-Sada se vraća na lokaciju pored obnovljene Ferhat-pašine džamije. Jedan od simbola grada, dijelova nacionalnog i kulturnog blaga na ovim prostorima- kazao je Radojičić.

Nusret ef. Abdibegović, muftija banjalučki, rekao je da su iskazali saosjećanje s turskim narodom koji osjeća posljedice zemljotresa u Izmiru.

-Urbani dio ne čine samo ljudi, urbani dio podrazumijevaju ljudi od civilizacije, objekti, zgrade i historijsko naslijeđe koji svaki grad ima i s kojim se svaki grad ponosi. Vjerujem da ćemo Banjaluci vratiti Sahat-kulu, da će Banjaluka vratiti sjaj- kazao je Abdibegović.

Istakao je da u velikoj mjeri nedostaju oni koji su zbog korone spriječeni da budu s nama, a da se nada da će poslije korone kada budu dolazili vidjeti Sahat-kulu i da će ovaj grad pružiti još veću toplinu bez obzira na iskušenja i poteškoće kroz koje su Bošnjaci prošli.

Mislimo da možemo postojano živjeti ovdje i ići naprijed i liječiti rane  zajedno sa svim ljudima dobre volje.

Senaid Zaimović, direktor Vakufske direkcije IZ u BiH, rekao je da ovo 27. protokol koji potpisuju s Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske.

-U Banjaluci s ovim projektom trenutno realiziramo dva projekta, a nadamo se da će ih u budućnosti biti i više. U cijeloj BiH terenutno realiziramo oko 15 velikih projekata ukupne vrijednosti oko 50 miliona KM- kazao je on.

Istakao je da je sljedeći korak izrada projektne dokumentacije, pribavljanje dozvola, raspisivanje tendera pa početak izgradnje Sahat-kule, javlja Anadolu Agency (AA).

-Nadamo se da će sve ovo uskoro završiti i da ćemo svi svećano slaviti otvaranje ove Sahat-kule- rekao je on.

Prema preliminarnim procjenama, izgradnja bi mogla koštati između dva i tri miliona KM, ali ova cifra nije konačna, jer zavisi od projekta.

(Preporod.info)