U utorak 28. novembra 2023. godine, u prostorijama Muftijstva banjalučkog, nakon proučenih odlomaka iz Kur’ana, muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović uručio je Ismiru Husedžinoviću plaketu „Muftija Ibrahim-ef. Halilović“. Ovoj svečanosti prisustvovali su rukovodici Službi Muftijstva banjalučkog, glavni imam hfz. Muamer-ef. Okanović, muderrisi banjalučke medrese, imami, članovi Ismirove porodice i prijatelji.

Na početku svečanosti moderator mr. Admir-ef. Blitović je naveo da je 2020. godine ustanovljena odluka o dodjeli plakete „Muftija Ibrahim-ef. Halilović“, te da Muftijstvo banjalučko svake godine, u saradnji sa udruženjem „Savez Banjalučana u Švedskoj“, donosi odluku o dodjeli iste. Uz konsultacije sa određenim ustanovama, institucijama i pojedincima, Muftijstvo banjalučko se ove godine opredijelilo da nominira Ismira Husedžinovića, predsjednika Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka, za doprinos u radu, organiziranju i razvoju Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka.

Nakon pročitane biografije ovogodišnjeg dobitnika plakete, prisutnima se obratio muftija Abdibegović čije obraćanje prenosimo u cjelosti:

„Poštovani prisutni,

Dragi gosti,

Iz pročitane biografije saznali smo da je Ismir angažirani intelektualac, društveno koristan i aktivan, da potječe iz ugledne banjalučke porodice Husedžinović, da je porodičan i da živi sa suprugom i kćerkom u džematu Novoselija.

Nisam posebno blizak, niti prisan prijatelj sa njim, mada to želim biti, ali ga poznajem toliko, da mogu za njega kazati da je iskren i praktičan vjernik, umjeren u govoru, odgovoran u radu, odvažan u životu, postojan u postupcima, čovjek sa stavom, stilom, karakterom i pažljiv u odnosu sa drugim ljudima. On jasno zna šta hoće, a šta neće.

Plaketu mu ove godine dodjeljujemo jer nas u dosta slučajeva podsjeća i ima dodirnih, zajedničkih crta sa rahmetli muftijom Ibrahim-ef. Halilovićem.

Kao predsjenik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka u svom dosadašnjem radu, Ismir je sa saradnicima, uspio: financijski konsolidovati Medžlis, pokazao je odgovornost u očuvanju, unapređenju i zaštiti svetosti vakufa kao općeg dobra. Povratkom u rodni grad pokazao je i posvjedočio mnogima kako se voli i kako se najbolje može pomoći svome narodu i svome gradu. Ima li išta ljepše i uzvišenije nego se praktično i fizički žrtvovati za život na rodnoj grudi. Svjedočim da Ismir nije kukavica, kao neki, koji sa distance i daljine žele „tuđim rukama žeravice kupiti“. On je tu, jedan je od najuglednijih i njemu pripada, po izborima, briga vođenja i predstavljanja Zajednice muslimana.

U narednom periodu za očekivati je da se Medžlis Islamske zajednice Banja Luka administrativno-pravno uredi i organizira na višem nivou. Da se stepen iz radne discipline unutar službi podigne na viši stepen odgovornosti. To podrazumijeva: analiziranje aktivnosti, ocjenjivanje rada (pohvale i kritike), podnošenje izvještaja o urađenom, odgovornost i zalaganje svakog usposlenika shodno sistematizaciji povjerenog im radnog mjesta. Također, nastaviti trend eventualnog kadrovskog popunjavanja, stručnim i kvalifikovanim pojedincima iz reda muderrisa duhovnih, moralnih, intelektualnih i organizacijskih sposobnosti i odgovornosti.

U ovom svečanom trenutku posebno želim naglasiti potrebu boljeg i odgovornijeg misijskog pristupa organiziranju vjerskog života. Cilj je postizanje bolje komunikacije imam-džematlija, odnosno, džematlija-imam. Na žalost, ovdje je naglasak na opsluživanju umrlih. Ispada da ukopavanjem umrlih džematlija učestvujemo u „pokopavanju“ Islama u ovom gradu. To nam nije cilj, naš cilj je pouka živućih ljudi o vjeri u Jednog Boga i njihovo činjenje dobrih djela koijma će Uzvišeni Allah biti zadovoljan.

Dodjeljujući ti ovu plaketu, poštovani Ismire, želim ti od dragog Allaha, dobro zdravlje, dug život i uspjeh na privatnom i poslovnom planu.

Hvala!“

Po završetku muftijinog obraćanja, uručena je plaketa Ismiru Husedžinoviću koji se nakon toga obratio prisutnima. U svom govoru se između ostalog zahvalio muftiji na priznanju, što su Muftijstvo banjalučko i druge institucije prepoznale njegov angažman, da će se u svom radu zalagati za poslovnost, transparentnost i odgovornost, da je Banja Luka nekada bila moćna i velika zajednica i da smo danas manji nego prije, ali da to ne znači da ne možemo biti bolje organizirani, da će biti poteškoća i izazova u radu, ali da im trebamo prilaziti bez emocija, te da se nada podršci Banjalučana iz dijaspore.

Prethodnih godina plaketa je uručena Miši Vidoviću (2020. godine), Mesudu Mulaomeroviću (2021. godine), Mirsadi Delnezirević (2022. godine).

(A.B.)