U medresi „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“ danas je održano takmičenje polaznika mektepske pouke za nivo Muftijstva banjalučkog. Takmičenje je održano iz oblasti Kiraet II i III nivo, i opće znanje II i III nivo, te je ukupno pristupilo dvadeset i šest takmičara.

Takmičenje je otvorio Muris-ef. Spahić, direktor medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“, i izaslanik muftije banjalučkog Nusret-ef. Abdibegovića. Između ostalog direktor Spahić je poselamio prisutne, te je objasnio propozicije takmičenja.

Komisiju za kiraet činili su hfz. Muamer-ef. Okanović, hfz. Salahudin-ef. Maglić i Ajdin-ef. Crnkić. Nakon završenog ispitivanja, utvrđeni su sljedeći rezultati:

Kiraet II nivo

1. mjesto: Softić Melika, Lišnja, Prnjavor
2. mjesto: Omerović Vedad, Šiprage, Kotor Varoš
3. mjesto: Memiš Ismail, Turski Lužani, Derventa

Kiraet III nivo

1. mjesto: Botić Zijad, Hanifići-Čirkino Brdo, Kotor Varoš
2. mjesto: Kobilica Esma, Grad Banja Luka, Banja Luka
3. mjesto: Subašić Faris, Ključ, Ključ

Komisiju za opće znanje činili su Muris-ef. Abdurahmanović, Zejnil-ef. Latifović i Šaćir Kobilica. Po završetku izrade testova, komisija je pristupila ocjenjivanju radova, te su utvrđeni sljedeći rezultati:

Opće znanje II nivo

1. mjesto: Duzan Amina, Hanifići-Čirkino Brdo, Kotor Varoš
2. mjesto: Bajrić Lejla, Kamičak, Ključ
3. mjesto: Hafizović Imran, Grad Banja Luka, Banja Luka

Opće znanje III nivo

1. mjesto: Mešić Sara, Baljvine, Mrkonjić Grad
2. mjesto: Duzan Dženan, Hanifići-Čirkino Brdo, Kotor Varoš
3. mjesto: Sejdić Sumeja, Dubrave I, Bosanska Gradiška

Svi učesnici, zajedno sa svojim muallimima, imali su priliku obići prostorije Medrese, upoznati se njenim radom, uslovima i onime šta učenicima i učenicama nudi ova odgojno-obrazovna ustanova u toku četverogodišnjeg školovanja.

Na kraju takmičenja proglašeni su najuspješniji takmičeri po oblastima, te su im uručena priznanja i novčane nagrade. Takmičari koji su osvojili prva mjesta u svojoj kategoriji, predstavljat će Muftijstvo banjalučko na XXV takmičenju na nivou Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

(Preporod.info)