U utorak 29. augusta 2023. godine, u okviru manifestacije „Zavičaj dijaspori, dijaspora zavičaju“, održana je večer Kur’ana u džematu Novoselija, Medžlis Islamske zajednice Banja Luka.

U prelijepom ambijentu Hadži-Kurdove džamije, nakon klanjanja akšam-namaza, kojeg je predvodio muftija Abdibegović, selame i riječi dobrodošlice uputio je Ajdin-ef. Crnkić, imam džemata Novoselija, te se nakon njega prisutnima obratio i hfz. Muamer-ef. Okanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka.

Potom su vjernici i vjernice imali priliku uživati u milozvučnim učenjima kur’anskih ajeta hfz. Sulejman-ef. Hašića, hfz. Edin-ef. Fajkovića, Mufid-ef. Omerčića, imama džemata Vrbanja, i Najwe Sebai, učenice četvrtog razred Medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“.

U pauzama između učenja kur’anskih odlomaka, uručene su zahvalnice vrijednim donatorima i aktivistima, koji su u prethodne tri godine učestvovali u mnogobrojnim projektima, a koje je pokrenuo Ajdin-ef. Crnkić zajedno sa članovima džematskog odbora. U realizaciju nekoliko projekata u proteklom periodu bilo je uključeno oko dvije stotine osoba iz domovine i dijaspore.

Na kraju programa prisutnima se vaz-i-nasihatom obratio banjalučki muftija mr. Nusret-ef. Abdibegović, koji je kazao da je počašćen da bude u društvu onih koji streme Božijoj milosti i spoznaji, te je čestitao Medžlisu Islamske zajednice Banja Luka na očuvanju kontinuiteta manifestacije „Zavičaj dijaspori, dijaspora zavičaju“ kroz mnogobrojne sadržaje. Zatim je ukazao na važnost učenja i slušanja Kur’ana kao i činjenja dobra.

„Ovaj večerašnji skup je halka radosnih duša i svjedok je vakifa, dobrih ljudi koji su od svojih sredstava, u ime Boga, izdvojili i dali za opće dobro. Ta žrtva i nijjet se vrednuju kao produživanje vijeka činjenja dobra i očuvanje misije Islama u gradu na Vrbasu, a posebno u džematu Novoselija“- rekao je muftija Abdibegović.

Potom je ukazao na borbu između čovjekove duše i tijela, te na četiri stepena ili faze čovjekove svijesti odnosa prema Božijoj riječi.

„Prva faza je slušanje Kur’ana i najljepše ga je slušati ujutro. Drugi stepen je učiti Kur’an i najbolje ga je učiti navečer, jer je Kur’an svjetlo i ono se najbolje vidi kada je noć, tama. Treća faza je život po kur’anskim uputama i načelima, dok je četvrta faza krunsko svjedočanstvo, a ona se ogleda kroz učenje i podučavanje drugih Božijoj objavi i njenim ciljevima, kako bi se spasili, Uputu doživjeli i ostali ljudi, a ne samo mi.“- kazao je muftija Abdibegović.

U nastavku svog obraćanja muftija je ukazao na značaj Kur’ana kao putokaza, upute ljudima na ovome svijetu, da se bliži početak mektebske godine i da djeca trebaju pohađati mektebsku pouku, te je na kraju istaknuo značaj obnove rada banjalučke medrese za razvoj vjerskog života u Banja Luci.

Zatim je odlomak iz Kur’ana proučio Šaćir-ef. Kobilica, profesor banjalučke medrese, a prigodnu dovu je proučio muftija Abdibegović.

(A.B.)