Večeras je u prelijepom ambijentu platoa Ferhat-pašine džamije održana tribina „Vakufnama-trajno svjedočanstvo ljudske dobrote“, povodom 435. godina od potpisivanja, izdavanja vakufname Ferhat-paše Sokolovića. Učesnici tribine bili su mr. Nusret-ef. Abdibegović, muftija banjalučki, mr. Muris Spahić, direktor Medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“, i hfz. Muamer-ef. Okanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka. U svojim izlaganjima oni su podsjetili na vrijednost i važnost vakufa, kao i same vakufname koja predstavlja rodni list jednog vakufa.

Nakon uvodnih riječi moderatora mr. Admir-ef. Blitovića, prisutnima se obratio hfz. Muamer-ef. Okanović, koji je govorio o samom sadržaju vakufname Ferhat-paše Sokolovića. On je u svom izlaganju podsjetio da je Ferhat-pašina vakufnama, zajedno sa njegovim vakufima koji su podignuti, bila osnov za graditeljski, društveni i intelektualni razvoj grada  Banja Luke. Posebno je naglasao važnost Ferhadije, kao dragulja među vakufima Ferhat-paše, te je spomenuo moralne i intelektualne uvjete koje jedan imam ove džamije mora ispuniti prema vakufnami.

Potom se prisutnima obradio direktor Spahić koji je govoreći o sadržaju vakufnama drugih banjalučkih džamija, napravio historijski presjek razvoja grada Banja Luke. U svom izlaganju on je apostrofirao ključnu ulogu vakufa Sofi Mehmed-paše, Ferhat-paše, Hasana defterdara, Gazanfer-bega i Hadži Perviza u razvoju grada na Vrbasu.

Na kraju tribine obratio se muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović. Govoreći o samom duhu vakufname, muftija Abdibegović je napravio poveznicu između perioda Ferhat-paše, reisa Maglajlića i današnjeg vremena. On je između ostalog kazao da su Ferhat-paša, Hasan defterdar i Gazanfer-beg bili savremenici, da su imali svoje ciljeve i ideale koje su nastojali ostvariti, te su plodove njihovog rada osjetile generacije koje će doći nakon njih. Potom je reis Maglajlić, poput Ferhat-paše, zajedno sa svojim učenicima Skopljakom i Nurkićem, kao i drugima, postavio svoje ciljeve koje je nastojao ostvariti kroz medresu iz koje su izlazile generacije imama, hafiza, muftija, koji su ljubomorno čuvali vjeru islam i bili uz narod. Zatim je istaknuo važnost ponovnog otvaranja banjalučke medrese, njenih učenika i profesora, te da je glavna zadaća sadašnje generacije muderrisa i imama prosvjetiteljski rad i služenje narodu. Pored toga ukazao je i na važnost vakufname, ispunjavanja svih oporuka koje se u njoj nalaze, te je podsjetio na riječi, koje se nalaze na kraju svake vakufname, a kojima se ukazuje na neotuđivost samog vakufa.

Po završetku tribine, prisutni su imali priliku obići izložbu i pogledati vakufnamu Ferhat-paše kao i druge dokumente iz ovog perioda. Potom je nastavljeno druženje uz kahvu, sok i kolač koje su pripremili predstavnici Medžlisa Banja Luka.

(muftijstvobanjalucko.ba)