U srijedu 21. juna 2023. godine, održana je promocija izdanja svih brojeva Preporoda u prelijepom ambijentu platoa Ferhat-pašine džamije u Banja Luci. Promotori su bili muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović, Ibrahim-ef. Hadžić, realizator projekta, i Adnan-ef. Muratović.

Prisutnima se prvi obratio Adnan-ef. Muratović, koji je izrazio svoje zadovoljstvo što ima priliku predstavljati Preporod u Banja Luci, ispred Ferhadija džamije, te je istaknuo da kao što je Banja Luka nezamisliva bez Ferhadije, tako je i Bosna i Hercegovina nezamisliva bez Banja Luke. Potom je u svom izlaganju ukazao na važnost Preporoda kao medija koji u kontiunitetu izlazi preko pedeset godina, te da se u tom kontekstu on može posmatrati kao svojevrsna hidžra, koja predstavlja prelazak iz tame na svjetlost, kao i novo buđenje i rađanje. Na kraju je naveo da je Preporod svjedok postojanja nas, naših džemata, mekteba, medresa kao i bošnjačke uleme u proteklom vremenu.

Nakon izlaganja profesora Muratovića, prisutnima se obratio Ibrahim-ef. Hadžić, realizator projekta. On je izložio sam tok projekta, od nastanka ideje do njene potpune realizacije. Zatim je naglasio da su u Preporodu zabilježene mnogobrojne opservacije bošnjačke uleme na određene događaje i dešavanja, da je njime zaštićen bosanski jezik, te da se u njemu mogu pronaći najvažniji događaji iz historije Bošnjaka u proteklom vremenu. Svoje izlaganje je završio zahvalom Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo, džematu Kamp-Lintfort i Ismetu Babiću (DPS Visoko) iz Visokog, koji su financijski pomogli da se ovo kapitalno djelo izradi i postane vakufom, kojim će se služiti istraživači, profesori i profesorice, učenici i učenici Medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“.

Završnu riječ na promociji dao je muftija Abdibegović koji je kao učenik Gazi Husrev-begove medrese, potom kao medinski student, zatim kao travnički muftija, direktor Uprave za vjerske poslove i kao banjalučki muftija, pisao tekstove i kolumne za Preporod, u kojima je ostavio neizbrisiv trag kada je u pitanju vjersko educiranje, organizacija zajednice, promišljanje društvenog konteksta, potreba vremena u kojem živimo, kao i stanje vjerskog života našeg naroda i domovine. U svom izlaganju muftija je između ostalog naglasio da je u toku duhovna obnova grada Banja Luke, da prisutni imaju priliku svjedočiti razlici između pisane i kazane riječi, te da Preporod sa svojim sadržajem predstavlja povjesnu zbirku, životnu zbilju i da oslikava cjelokupni konglomerat događaja u zadnjih pedeset godina.

Po završetku promocije prisutni su izrazili zadovoljstvo što je jedan tako značajan vakuf stavljen na raspolaganje gradu Banja Luci, te je potom druženje nastavljeno uz kahvu, sok i voće koje su predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka pripremili za ovu priliku.

Moderator promocije bio je mr. Admir-ef. Blitović.

(A.B.)