U organizaciji Odjela za brak i porodicu Muftijstva banjalučkog, jučer je u Gazanferija džamiji u Banjoj Luci održana mevludska svečanost za žene sa područja ovog muftijstva.

Nakon podne-namaza prisutnim vjernicama riječi dobrodošlice uputila je mr. Maida Blitović, nakon čega im se obratio muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović, koji je, između ostalog, iskazao želju da mevlud za žene u povodu 12. rebi’ul-evvel, postane tradicionalan i da se svake godine obilježava u drugom medžlisu.

Mevludski program i ilahije izveo je hor “Elči Ibrahim-pašine medrese” iz Travnika, kome su se u izvođenju programa pridružile i učenice Medrese “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić”, a vazi-nasihatom prisutnima se obratila Lejla Bešo-Haskić, profesorica fikha u travničkoj medresi.

U svom govoru je, između ostalog, ukazala na značaj slijeđenja sunneta Božijeg Poslanika s.a.v.s., stavljajući poseban akcenat na pomaganje drugima, čuvanje međuljudskih odnosa i strpljivost prilikom podnošenja različitih iskušenja i životnih nedaća

Nakon dove, koju je proučila profesorica Lejla Bešo-Haskić, podijeljene su tradicionalne mevludske šekerlame.

(Preporod.info)