U petak 05. aprila 2024. godine nakon teravih-namaza upriličen je centralni program za područje Muftiluka banjalučkog, u povodu Lejletul-kadra, u Ferhat-pašinoj džamiji u Banja Luci.

U prelijepom ambijentu Ferhadije, nakon uvodnih riječi hfz. Muamer-ef. Okanovića, glavnog imama Medžlisa Banja Luka, vjernici i vjernice su uživale u izvođenju ilahija, mevluda i recitala, koga su za ovu priliku pripremili imami Medžlisa Banja Luka, učenici banjalučke medrese kao i polaznici mekteba.

Po završetku mevludskog dijela programa, prisutnima se obratio Halil Mehanović, muderris tuzlanske medrese. Profesor Mehanović u vaz-u-nasihatu između ostalog je kazao da Lejletul-kadr najavljuje kraj mjesece ramazana, da Allah dž.š. prima samo onaj ibadet koji se čini u ime Njega, istaknuo je smisao traženja Kadra u neparnim noćima zadnje trećine ramazana, da je Uputa od Allaha dž.š. došla u ovoj noći, ukazao je na različita jezička značenja riječi Kadr, te je na kraju svog obraćanja protumačio značenje ajeta u kojem se kaže da je Lejletul-kadr bolja od hiljadu mjeseci kao i riječ Ruh.

Nakon vazu-nasihata su proučeni odlomci iz Kur’ana, te je Ismail-ef. Smajlović, banjalučki muftija, proučio prigodnu dovu.

(A.B.)