U ponedjeljak 17. aprila 2023. godine u prelijepom ambijentu Ferhat-pašine džamije, prigodnim programom obilježena je Lejletu-l-kadr, dvadeset i sedma noć mjeseca Ramazana. Program su izveli imami Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka i softe Medrese “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić”.

Tom prilikom vaz-u-nasihat je održao muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović koji je između ostalog kazao:” Dvadeset i sedma noć mjeseca Ramazana nas uči i svjedoči da je čovjek centralna figura u kosmosu, a da je ljudsko srce u središtu čovjekova bića. Zato mi večeras govorimo o Bogu kao Stvoritelju, vjeri, kao čovjekovom putu na ovom svijetu, srcu ljudskom, kao kutku vjerovanja, ljubavi, patnje, nauci, spoznaji i Uputi, Kur’anu. Da bi razumjeli i u potpunosti sagledali važnost i značaj dvadeset i sedme noći, potrebno je razmotriti i sagledati stanje koje je prethodilo toj noći na Arapskom poluotoku. No, svakako treba podsjetiti da je mekkanska kotlina ili bazen bio ispunjen lažima i mržnjom, spletkama i prevarama, klanjanju kipovima i kumirima, društvenom razvratu, nemoralu, kocki, opijanju, bludu, kamati, ubijanju novorođene ženske djece, mitu i korupciji.”

“Dominirao je fizički život, duhovni život je bio potisnut i potrpan kao vrelo Zemzem. Poslanik a.s. se nije mirio sa stanjem u kome se njegov rodni grad nalazio. Tragao je za Gospodarem svjetova, razmišljao o smislu života i cilju stvaranja ljudi. U tom traganju odlazi na brdo Hira, da sa njegove visine meditira i ulazi u njegovu pećinu, koja je zatvorena sa tri strane, da u dubini duše osjeti treptaj svetosti i uzvišenosti Gospodara. U tom stanju, zaogrće ga Džibril-i-emin i saopštava mu riječi Objave, koje ga vode u još veća prostranstva, kako bi spoznao svog Gospodara.”- istakao je muftija Abdibegović.

Govoreći o mjesecu Ramazanu i dvadeset i sedmoj noći, muftija je naglasio da je noć Lejletu-l-kadr, noć sudbine, Lejletu-l-hukm, noć odredbe, i Lejletu-l-mubarek, blagoslovljena noć, te da su sve objave, koje je Allah dž.š slao ljudima preko  Džibril-i-emina, dostavljene u mjesecu Ramazanu: i Tevrat i Zebur i Indžil, Suhufi, pa time i Kur’an.

“U svom tekstu Kur’an obiluje ajetima o nauci, moralu i etici, te događajima i narodima prije nas kao i propisima”- naglasio je muftija banjalučki.

Govoreći o dvadeset i sedmoj noći, muftija je naglasio ulogu meleka koji se spuštaju na Zemlju sa obilatim darovima iz Božije riznice.

“Džibril-i-emin, pored Objave, upravlja vjetrovima, a Kur’an kaže da je vjetar radosna vijest pred kišu. Tako je Džibril-i-emin povjerljivi i melek radosti ljudima. Mikail, melek nafake, brine za kišu, biljke i usjeve, te u kretanju tih Božijih blagodati, treba razumjeti Mikailovo prisustvo. Poznato je da Israfil treba puhnuti u sur radi proživljenja, ali on do tada prenosi melekima naredbe od Gospodara. I  Azrail, melek koji donosi smrt i vadi duše, dobit će zadaću ko će umrijeti i kome će dušu oduzeti. Pored pojedinačnih meleka, imamo meleke u parovima, kao što su Kiramen katibin, koji bilježe i pišu ljudska dobra djela i čovjekove propuste. Kao i Munkir i Nekir, ispitivači u kaburu, koji provjeravaju naučenu lekciju, ko nam je Bog, Allah, ko nam je poslanik, Muhammed a.s., koja nam je knjiga, Kur’an, i šta smo svjedočili na ovom svijetu, šehadet. Treća grupa meleka su meleki u skupinama koji čuvaju Allahov arš, tavafe oko Ka’be, čuvaju ljude, mole za oprost grijeha, donose im radosne vijesti, njih devetnaest čuva Džennet, a njih sedamnaest čuva Džehennem, grupa koja prisustvuje mjestima na kojima se slavi i veliča Allah dž.š. Dok su neki na kijamu, neki su na ruku’u, neki su na sedždi, u neprekidnom ibadetu. Imaju i oni koji podstiču ljude na dobro.”- kazao je muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović.

Na kraju obraćanja, muftija je naglasio da je Poslanik a.s. preporučio da se tu noć uči dova:”Gospodaru naš, Ti si Milostiv, voliš opraštanje, oprosti nama”, te je nakon klanjanja dva rekata noćnog namaza Lejletu-l-kadr, proučena sadržajna dova.