Prema kalendaru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Muftijstvo banjalučko je pripremilo plan obilježavanja Lejletu-l-mira’dža u svim džematima. 

Centralni program obilježavanja ove odabrane noći za područje Muftiluka banjalučkog održan je u nedjelju, 04. februara, poslije jacije u džematu Dubrave 1, Medžlis Bosanska Gradiška. Prije samog namaza proučen jasin-i-šerif svim vakifima.

Na početku programa prisutne je poselamio i uputio riječi dobrodošlice Zejnil-ef. Latifović, glavni imam Medžlisa Bosanska Gradiška, dok su imami proučili ilahije kao i dio iz mevluda u kojem se govori o Mira’džu, tzv. Mira’džija. Potom se u nadahnutom vaz-i-nasihatu vjernicima i vjernicama obratio Ismail-ef. Smajlović, banjalučki muftija, koji je u svom kazivanju ukazao na tri poruke ove odabrane noći. Ismail-ef. je istaknuo da je svjetlo vjere to koje daje snagu vjernicima i omogućava im da budu graditelji svojih zajednica, da je namaz jedan od najvrjednijih darova Mira’dža kojeg trebamo čuvati, te je ukazao na značaj vakifa i vakufa kao trajnog dobra, koji omogućava svakom dobročinitelju da mu pristižu sevapi i nakon smrti.

U džematu Vrbanja, Medžlis Banja Luka, u ponedjeljak 05. februara, izveden je program u susret Mira’džu poslije jacije namaza, koju je predvodio glavni imam hfz. Muamer-ef. Okanović. Nakon uvodnih riječi Mufid-ef. Omerčića i upućenih selama svim prisutnima, proučen je jasin-i-šerifa pred duše šehida ovog džemata. Potom su imami proučili kolaž ilahija i dijelove iz mevluda u kojima se govori o mubarek noći Mira’dža. Po završetku mevludskog dijela programa, prisutnima se vaz-i-nasihatom obratio muftija Smajlović koji je u svom govoru između ostalog ukazao na značaj Mira’dža kao duhovnog uzdignuća čovjeka i njegovog konstantnog pregnuća u postizanju Božije blizine. Jedna od važnih poruka Mira’dža je ukazivanje na mogućnost ljudskog uzdignuća kada pokaže spremnost i umijeće za žrtvu. Poslanik a.s. je žrtvovao sve ovosvjetske ugođaje  da bi doživio vlastito uzdignuće i konačni trijumf. Poslije muftijinog obraćanja, proučeni su odlomci iz Kur’ana kao i dova.

U utorak 06. februara Medžlis Prnjavor organizira centralni program, za područje ovog Medžlisa, u Gradskoj džamiji poslije akšama, a u okviru kojeg je planirana poruka Muftije banjalučkog, Ismail-ef. Program je pripremio Fikret-ef Čelenka, glavni imam, sa kolegama sa područja Prnjavora.

Značaj noći Lejletul-mi’radž je ostavio trag u svim džematima na području Muftiluka banjalučkog.

(A.B.)