U utorak, 30. maja 2023. godine, muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović posjetio je muftiju banjalučkog mr. Nusret-ef. Abdibegovića. U ovoj posjeti Muftijstvu banjalučkom bili su i dr. Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese te dr. Mensur Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog.

Nakon ugodnog razgovora muftija Abdibegovića i Fazlovića, u kojem su dogovoreni budući oblici saradnja između dva muftijstva, upriličena je posjeta Medresi „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“. Muftija Fazlović se nakon obilaska Medrese i obavljanja podne-namaza obratio profesorima i profesoricama, učenicima i učenicama banjalučke medrese.

Tom prilikom muftija Fazlović je čestitao muftiji Abdibegoviću na otvorenju Medrese te muderrisima i učenicima ove škole. 

– Ono što ste vi ovdje postigli, to je naše zajedničko dobro i to je i nas ojačalo. Puno nam znače rezultati koje smo u ovom lijepom gradu Banja Luci vidjeli u svim institucijama Islamske zajednice. Vi ste, naši učenici, na pragu života i jako je važno da ispred sebe imate one u koje se možete ugledati, od kojih možete učiti. Došli ste iz čestitih porodica u ovu lijepu Medresu i zajedno s muftijom Abdibegovićem i vašim profesorima obnovitelji ste temelja jedne važne ustanove u našoj povijesti, a to je velika čast – kazao je muftija Fazlović.

Potom je u svom obraćanju ukazao na važnost medrese kao kuće znanja te je prisutne podsjetio na poruke kur’anskog ajeta u kojem se govori o trudu na Allahovom putu koji treba biti snažan i ispravan.

Nakon završenog obraćanja, delegacija je iskoristila priliku da posjeti Ferhat-pašinu džamiju i Arnaudija džamiju.