U petak 14. aprila 2023. godine muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović boravio je u posjeti džematu Vrbanja, Medžlis Islamske zajednice Banja Luka.

Tom prilikom džematlije ovog džemata na čelu sa vrijedim imamom Mufid-ef. Omerčićem, pripremili su iftar na tradicionalnim bosanskim soframa u vrbanjskoj džamiji.

Pored muftije Abdibegovića, iftaru su prisustvovali i hafiz Muamer-ef. Okanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka, muderrisi i profesorice Medrese “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić”, Ismir Husedžinović, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa, imami i džematlije iz drugih banjalučkih džemata.

Nakon iftara, prisutne je poselamio Mufid-ef. Omerčić koji se zahvalio svima onima koji su na bilo koji način podržali ovo hairli djelo, te je podsjetio da su džematlije džemata Vrbanja, kako oni koji tu žive tako i oni iz dijaspore, uvijek bili uz svoj džemat i da su u proteklim godinama zajedno realizovali mnogobrojne projekte u ovom džematu.

Nakon klanjanja akšam-namaza, a prije teravih-namaza, prisutnim vjernicima i vjernicama obratio se muftija Abdibegović. U vaz-i-nasihatu između ostalog je govorio o fadiletima mjeseca Ramazana, ukazao je na značaj džemata, važnost porodice, te bitnost toga kome se služi.

“Ako se čovjek ne boji Boga, onda se boji ljudi. Ako ne služi Bogu, onda služi strastima i ljudima. Zato je Ramazan prilika da čovjek kroz ibadete sagleda svoju ulogu i značaj, kome želi služiti i kome se želi približiti”- istakao je muftija Abdibegović.

Na kraju je muftija banjalučki napomenuo da se ovih dana navršava 20 godina službovanja Mufid-ef. u džematu Vrbanja, da je u tom periodu iz njegovog mekteba upisano više učenika u bosanskohercegovačke medrese, a da je trenutno upisano njih četvero u banjalučku medresu.Također je muftija Abdibegović naglasio da je Mufid-ef. svih prethodnih godina bio predan u svome poslu, što se vidi po infrastrukturi džemata, te da je zajedno sa svojom porodicom, suprugom i četvero djece, služio zajednici svih ovih godina.