U subotu 03. juna 2023. godine proučena je ikrar dova budućem hadžiji Hakiji Čauševiću u džematu Gornji Šeher, Medžlis Islamske zajednice Banja Luka. Na ikrar dovi su bili prisutni muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović, mr. Muris Spahić, direktor Medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“, hafiz Muamer-ef. Okanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka, profesori i profesorice banjalučke medrese, imami, kao i mnogobrojna rodbina, komšije i prijatelji Hakije Čauševića.

Nakon podne-namaza, kojeg je predvodio muftija Abdibegović, imami i profesori su izveli program učenjem mevluda i ilahija. Na samom početku programa, ašere je proučio Mufid-ef. Omerčić, da bi potom pozdravne riječi uputio mr. Admir-ef. Blitović, imam džemata Gornji Šeher. Nakon njega prisutnima se uvodnim obraćanjem obratio glavni imam hafiz Okanović, koji je ukazao na značaj zikra, hadžskih dana, kao i da hadžijin život po povratku sa hadža treba biti prožet zikrom i ibadetom Uzvišenom Allahu.

Na završetku mevludskog dijela programa, prisutnima se vaz-i-nasihatom obratio banjalučki muftija mr. Nusret-ef. Abdibegović. Na početku svog obraćanja muftija Abdibegović se zahvalio g. Čauševiću na pozivu da prisustvuje ikrar dovi, te je čestitao njemu i njegovoj porodici što su upriličili ikrar dovu u svojoj džamiji. Potom je ukazao da svaki čovjek ima fizički i duhovni zavičaj, te da Hakija ovim činom povezuje svoj džemat, zavičaj sa duhovnim zavičajem Ka’be.

„Bosanski prostor baštini i daruje uvijek iskrene, pobožne i odane vjernike Allahu. Zato nismo sreli hadžiju, niti ćemo ga sresti, a da ne klanja, ne posti, ne daje zekat, da ne ide u džamiju, da ne čini hajrate. Hadžija je titula kojom se oslovljava ona osoba koja utisne svoja stopala, korake u prostor u kom su živjeli najodabraniji Božiji robovi, od Adema a.s. do Muhammeda a.s. To je hijeropovijesni prostor. Na hadž ne ide uvijek onaj ko ima imetak ili koji nema imetak, nego na hadž ide onaj koga Bog pozove. Zato se kaže da su hadžije Allahovi gosti“- kazao je muftija Abdibegović.

Zatim je muftija ukazao na važnost nijjeta i naglasio je da je naša iskrena i pobožna ulema, a koju je imala Banja Luka, naučavala vjernike da onaj koji nije u mogućnosti da ide na hadž, treba imati nijjet da ga obavi. Potom je istaknuo važnost Ibrahimove a.s. dove u kojoj je molio Allaha dž.š da vjerničke duše streme ka Ka’bi.

„Hadžije su bile najugledniji ljudi i oni su uvijek imali mjesto u pročelju. To je titula koja se dobiva nakon izvršavanja hadžskih obreda. Možete li zamisliti kolika je važnost i značaj kada se u Banja Luci, u džematu Gornji Šeher, izgovaraju i uče riječi telbije, lebejkellahume lebejk… i kada vjerničke duše prate tu himnu hadžije i kada prate to duhovno kretanje koje Allah dž.š daje.“- rekao je muftija.

Potom se muftija detaljnije zadržao na simboličnom značenju, tumačenju obreda hadža kao što su ihram, tavaf, sa’j, vukuf na Arefatu, Muzdelifa, Mina, te je nakon vaz-i-nasihata proučio ikrar dovu za budućeg hadžiju. (A.B)