Muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović danas je održao hutbu u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci, u kojoj je poručio da je korak ka dobru spasonosni korak.

Obraćajući se prisutnim vjernicima, muftija Abdibegović je podsjetio da, opažajući svjetove oko sebe, čovjek, kao razumno biće, ne može a da ne primijeti da su sva Božija stvorenja stvorena u svom izvornom, lijepom i jedinstvenom obliku, te da kao takva imaju svoju životnu ulogu, svrhovitost i funkciju stvaranja.

– Ne postoji niti jedno biće, stvorenje, bilo ono malo, ili veliko, a da nije u službi Božijeg stvaranja i da ne podrazumijeva manifestaciju, kreaciju i izričaj Svemogućeg Gospodara, Allaha dž.š.

Najčasnija uloga među Božijim stvorenjima data je, povjerena je i pripada čovjeku.

Po tom pitanju Kur’an kaže da je čovjek dobrovoljno, svojevoljno prihvatio povjereni mu emanet. On je to prihvatio jer je stvoren u najljepšem obliku i jer je u prepoznatljivom neznanju. Zato se treba svakodnevno obrazovati i spoznavati, upoznavati svijet oko sebe – kazao je muftija Abdibegović.

Istaknuo je da “izraz čovjek, obuhvata dva pojma, duh, tj. dušu čovjeka, i tijelo, materiju čovjeka.”

– Dušom se vjeruje i voli, a tijelom se kreće i živi, fizički, svakako. Zbog besmrtnosti duše, za čovjeka se kaže da je sveto biće, a zbog prolaznosti tijela, kaže se da je obični smrtnik. U kretanju između ovih vrijednosti odvija se dimenzija i polje ljudskog života, duhovnog i fizičkog – naglasio je muftija.

Dodao je da se čovjekov duhovni život ogleda kroz vjerovanje, a duhovna snaga kroz dobra djela.

– Vjerovanje “iman” i njegovo uvjerenje, “jekin” su dva elementa, dvije determinante u biću vjerujućeg čovjeka.

Vjerovanje, iman i uvjerenje, jekin su individualni i pojedinačno usvojeni principi, postulati na čijim temeljima ljudi izgrađuju svoju vjersku opredijeljenost i pripadnost. A time i sam svoj život.

Duhovnim uzdizanjem i nutarnjim prosvjetljenjem potiskuje se, ili bolje kazano dobiva se, zauzima se racionalan stav naspram utjecaja materijalizma i pohlepe. Iz te vizure i perspektive života na materiju se gleda kao na sredstvo, a ne gleda se na nju kao na zacrtani, određeni cilj, jer bi ona u tom slučaju bila slika dunjaluka, a dunjaluk je fani, u suštini prolazni svijet. U tom kretanju između svetog i profanog, čovjek je u prilici da uđe u sopstveni mir ili nemir, potvrdi svoju vjeru ili nevjeru, uradi dobro ili loše djelo i da bude dobar ili zao čovjek – kazao je banjalučki muftija.

Shodno navedenom, dodao je da “korak ka nekome ili nečemu treba promatrati kao korak od nekoga i nečega.”

– Zvuk koraka i koračanja podsjeća na zov istine kojoj čovjek ide, nužno stremi na životnom putu.

Korak ka dobru je spasonosni korak. U tom slučaju ljudski iskorak je kao most koji povezuje dvije vrijednosti, nutarnje svjetlo nade i potrebu svakodnevne vanjštine.

To svjetlo ga vodi, navodi i osvjetljava mu put, put istine kojim su koračali i hodili odabrani i plemeniti naši prethodnici. Oni su dostojni Božije milosti i rahmeta – naveo je muftija.

Hod po dunjalučkim prostranstvima i za dunjalučkim potrebama je ustvari koračanje po mejdanu ovozemnih izazova i prepreka, kazao je u nastavku hutbe.

– To životno, iscrpljujuće kretanje, iziskuje napor, borbu, umor koji savladava čovjeka. Čovjek se nemoćan rodi, a još nemoćniji napusti ovaj svijet. U traženju izlaza iz te nemoći nije rijedak slučaj da se svjesno i nesvjesno izgovore riječi “lijepa smrt”. Smrt je olakšica, izlaz i nada, ona je Božija odrednica i milost. Pa zašto se teško mirimo s njom i još teže je prihvatamo – kazao je on.

Podsjetio je da dunjaluk svojom čarolijom zabavlja i udaljava čovjeka od Gospodara, čemu smo svjedoci kroz svakodnevnicu našeg života kojim hodimo.

– Radujući se sutrašnjim, narednim događajima koji nas vesele, ispunjavaju, mi se ustvari radujemo svome kraju, svojoj smrti. Danas smo joj bliže nego jučer, a sutra bliži nego danas. Slabost, odnosno nemoć i neznanje su uglavnom dvije osnovne karakteristike čovjekova života. Zbog toga se on nada i raduje Božijoj pomoći – poručio je, između ostalog, muftija Abdibegović.

Muftija se osvrnuo i na izbore koji se danas održavaju u Islamskoj zajednici, pozvavši vjernike da ispune ovo svoje pravo i obavezu.

– Trebamo izići i glasati. To je važan događaj za sve nas, članove Islamske zajednice koji imamo aktivno i pasivno biračko pravo. Pravo da biramo i budemo birani, to znači živjeti u slobodi. Sloboda podrazumijeva i odgovornost.

Zato birajmo između nas u strukture Zajednice pobožne, poštene, odgovorne, sposobne, aktivne, povjerljive džematlije.

Pjesnik je spjevao “Ko god islam uzdigne, svako dobro postigne”. Molim Allaha da nas pomogne i da budemo od onih kojima će On biti zadovoljan – zaključio je muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović.

(Preporod.info)