Danas 21-og oktobra 2022 god. u Ferhat-pašinoj džamiji džumu namaz je predvodio i hutbu kazivao direktor medrese mr. Muris ef. Spahić.

Hutbu prenosimo u cjelosti:

Mevlud

Hvala Allahu gospodaru svjetova Milostivom, Samilosnom. Vladaru Sudnjeg dana. Donosimo salavat i selam na Poslanika Muhammeda a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe, čestite ljude i nas prisutne.

Svjedočimo da nema boga osim Allaha, Jednog i Jedinog, i svjedočimo da je Muhammed Njegov rob i Njegov Poslanik. Gospodaru, čuvaj nam šehadet i znanje u našim srcima, počasti nas da ga svjedočimo svojim životima i sa njima uđemo u Džennet.

Poštovana braćo i sestre,

Hutbom muftije banjalučkog u Ferhat pašinoj džamiji, od 07. oktobra 2022. godine, otpočela je manifestacija, obilježavanja rođendana Allahovog poslanika Muhammed a.s.,. U našim prelijepim džamijama, sa vrijednim džematom, imamima, muderrisima, učenicima Medrese, polaznicima mektebske pouke, izvodimo programe slaveći Allaha dž.š., zikrom, namazom, te salavatima na poslanika Muhammeda a.s.,  pridružujemo se melekima riječima zahvale za Allahovu milost,  iskazujući radost. Nošeni vjerom izgovaramo hamdi šukur, Allahova milost došla je na ovaj svijet, rodio se najodabraniji Allahov rob, čovjek, da čovječanstvu dostavi posljednju Allahovu poruku do Sudnjeg dana.

Dolazak na svijet je čudo. Ono što Milostivi Allah stvori neponovljivo je. Poput mladice koja slabašno izmili iz zemlje i stremi nebeskim visinama ka svom napretku i razvoju. Tako i čovjek rođenjem započinje svoj put napretka i razvoja. Izrasti znači biti u potrebi za brigom, njegom, pomoći roditelja, prijatelja. Tako Allah svojim stvorenjima šalje poslanika sa Objavom da  pomogne čovjeku pronaći ispravan životni put. U čovjekovoj prirodi je da bude dobar, jer od svog izvora Milostivog Allaha potekao, da na ovom svijetu čini dobro.  Udalji li se od izvora i prihvati li dunjaluk za životnu vodilju, odvest će ga u zabludu. Ni jedna objava nije dostavljena odjednom, već  postepeno. Moralni sunovrat također, ne nastane u jednom momentu, već je čovjek udaljavajući se od izvora zaboravi svoju izvornu ulogu i postepeno prihvatao svijet gledajući očima dunjaluka, dok se nije doveo u stanje da izgubi duhovnost a put do izvora je zapustio. I moralni sunovrat ne nastupa odjednom, već se nemoral prihvata postepeno. Ljudske i univerzalne vrijednosti, objavom kroz duži period  postepeno mijenjaju duhovno stanje. Muhammed a.s., kaže: „Poslan sam da usavršim moral“, je poruka da je poslanička misija ljudske kvalitete usavršiti, a svojim životom pokazao da je to moguće. Mnogo je primjera savršenstava Allahovih poslanika. Jusuf a.s., je darovana ljepota koja opčinjava, Sulejmana a.s., vlast, Davud a.s.. vještina. To su obilježja poslanika koja ih nisu opčinila niti odvratila od vjere. Karakteristika Islama i njegovo obilježje je stid. Gdje je nestao stid? Poslanik a.s., dolazi u društvo gdje su granice moralnog narušene a stid kao osobina ostao u tragovima. Loše i nemoralno se ponavljalo sve dok nemoralno nije poprimilo obrise normalnog. Poslanika a.s., Allah šalje iz milosti Svoje, da postepeno vrati stvari na izvornu vrijednost. Čovjek se sklon zaboravu, dok u konačnici zaboravi i na samog sebe. Tada i život izgubi smisao. Svojim životom Muhammed a.s., pokazao je kako se vjera živi i kako život ima smisla. Allahova poruka dotiče dušu i ukorijeni se u srce. Poslanik je govorio i opominjao dotičući duše vjernika. Islamska duhovnost dolazi iz duše, koja poput bljeska proizvodi emociju, zatim se gasi. Potrebno je ukorijeniti je u srce, koje će prihvatiti izvornost i pokazati ljubav koja traje. Čovjekovo srce zna biti čvrst materijal kako Uzvišeni Allah dž.š. u Kur’anu a.š., kaže:


ثُمَّ قَسَتۡ قُلُوبُكُم مِّنۢ بَعۡدِ ذَٰلِكَ فَهِيَ كَٱلۡحِجَارَةِ أَوۡ أَشَدُّ قَسۡوَةٗۚ وَإِنَّ مِنَ ٱلۡحِجَارَةِ لَمَا يَتَفَجَّرُ مِنۡهُ ٱلۡأَنۡهَٰرُۚ وَإِنَّ مِنۡهَا لَمَا يَشَّقَّقُ فَيَخۡرُجُ مِنۡهُ ٱلۡمَآءُۚ وَإِنَّ مِنۡهَا لَمَا يَهۡبِطُ مِنۡ خَشۡيَةِ ٱللَّهِۗ وَمَا ٱللَّهُ بِغَٰفِلٍ عَمَّا تَعۡمَلُونَ

Ali srca vaša su poslije toga postala tvrda, kao kamen su ili još tvrđa, a ima i kamenja iz kojeg rijeke izbijaju, a ima, zaista, kamenja koje puca i iz kojeg voda izlazi, a ima ga, doista, i koje se od straha pred Allahom ruši. – A Allah motri na ono što radite. (El-Bekare- 74)

Obilježavajući mevlud iskazujemo zahvalnost Allahu što je poslao poslanika da čovjeka pouči,  da je život izazov, kome su svojstveni usponi i padovi. Kada moralno padnemo vjera nas uzdiže. Svjesni da je to od Boga i ispit čvrstoće. Kada se učini da grotlo života uzima sebi sjeti se ajeta:


وَلَمَّآ أَن جَآءَتۡ رُسُلُنَا لُوطٗا سِيٓءَ بِهِمۡ وَضَاقَ بِهِمۡ ذَرۡعٗاۖ وَقَالُواْ لَا تَخَفۡ وَلَا تَحۡزَنۡ إِنَّا مُنَجُّوكَ وَأَهۡلَكَ إِلَّا ٱمۡرَأَتَكَ كَانَتۡ مِنَ ٱلۡغَٰبِرِينَ

I kad izaslanici Naši dođoše Lutu, on se zbog njih sneveseli i uznemiri. “Ne boj se i ne brini se” – rekoše oni – “mi ćemo tebe i porodicu tvoju spasiti, osim žene tvoje; ona će ostati s onima koji će kaznu iskusiti.  (El ankebut-33)

I Lut a.s., je uznemiravan bio, osloniti se na Allaha i sigurno je. Svjesnost da sve što se događa i biva je Božijom voljom i Njegovim određenjem.

Muhammed, s.a.v.s., je kazao: „ kada bi se cijeli svijet okupio da ti korist donese ne bi je donio, osim ono što ti je propisano, i kada bi se cijeli svijet sakupio da ti kakvu štetu nanese ne bi ti nanijeli, osim ono što ti je propisano!“

Vjernik se ne boji za nafaku jer je ona odredena, niti se boji za svoj život, jer je edžel odreden. Vjera je ta koja motiviše. U poslu se osloni na Allaha i On je dovoljan. Nema straha niti se žalosti.

Kada osjetimo drugu krajnost i dunjaluk ponese, sjetimo se ajeta:

وَلَا تَمْشِ فِي الْأَرْضِ مَرَحًا ۖ إِنَّكَ لَنْ تَخْرِقَ الْأَرْضَ وَلَنْ تَبْلُغَ الْجِبَالَ طُولًا

Ne hodi po zemlji nadmeno, jer zemlju ne možeš probiti ni brda u visinu dostići.

 (El Isra-37)

Čovječe ti si samo maleni Božiji rob, koji gordošću brda ne možeš nadrasti niti silinom Zemlju prolomiti. Poslanikov težak život, život jetima nosio je izazove, ali nikada sebe nije stavljao u prvi plan, već je prilazio drugima pomoći. Radeći tako pokazao je da, snažeći svoj džemat  osnažit ćeš sebe, jer čovjek nije stvoren da živi sam već u džematu.

Duhovna snaga dolazi od vjere a tom snagom okorjeli neprijatelji bivaju savladani. Topla riječ je ta koja srce dotakne, pa i kameno srce omekša. Kako Milostivi Allah u Kur’anu a.š., kaže:

„ A ima i kamenja iz kojeg rijeke izbijaju, ima, zaista, kamenja koje puca i iz kojeg voda izlazi, a ima ga, doista, i koje se od straha pred Allahom ruši“.

Naši predhodnici mevludima i zikrom čuvali su vjeru u našim čaršijama i mahalama. Zahvalimo Allahu, mevlud se uči, zikr se čini i na sedždu se pada i u ovim bosanskom čaršijama. Tople riječi hvale potiču iz duša naših džematlija, uleme, učenika Medrese, mekteblija. Allah se Slavi jer ima vjere, poslanik se voli jer ima uvjerenja. Kako Milostivi Allah u Kur’anu a.š. kaže:

أَفَلَمْ يَسِيرُوا فِي الْأَرْضِ فَتَكُونَ لَهُمْ قُلُوبٌ يَعْقِلُونَ بِهَا أَوْ آذَانٌ يَسْمَعُونَ بِهَا ۖ فَإِنَّهَا لَا تَعْمَى الْأَبْصَارُ وَلَٰكِنْ تَعْمَى الْقُلُوبُ الَّتِي فِي الصُّدُورِ

(El-Hadždž-46)

„Zašto oni po svijetu ne putuju pa da srca njihova shvate ono što treba da shvate, i da uši njihove čuju ono što treba da čuju; ali oči nisu slijepe, već srca u grudima.“

Radost mevluda dijelimo i glas istine pronosimo, da su naša srca u ašku, naše oči jasno vide, uči dobro čuju.

Molimo Svevišnjeg Allaha da budemo od onih koji žure za Njegovim oprostom i uzdaju se Njegovoj Milosti. Uzvišeni Allahu obraduj nas u ovim danima, osvijetli naše duše nurom vjere, ispuni naša srca imanom. Naša dobra djela ukabuli i učini nas postojane, čvrste i stabilne.

Amin!